Tusk čelí trestnému oznámeniu, vraj sa dopustil diplomatickej zrady

TA3 ČTK
21.3.2017 14:38

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz podal na prokuratúre trestné oznámenie na bývalého poľského premiéra a súčasného predsedu Európskej rady Donalda Tuska pre podozrenie, že sa v súvislosti s katastrofou poľského vládneho špeciálu v apríli 2010 pri ruskom Smolensku dopustil “diplomatickej zrady.“

Veria v poľsko-ruské spiknutie

„Premiér Tusk uzavrel s Vladimirom Putinom nelegálnu dohodu v neprospech Poľska, a za to by mal niesť trestnú zodpovednosť,“ uviedol Macierewicz. Tuskovi by v prípade usvedčenia, že s cudzím štátom či organizáciou pôsobil v neprospech vlasti, mohlo hroziť väzenie až 10 rokov.

Prokuratúra v minulosti odmietla podobné udania, ktoré vyjadrili podozrenia, že Tuskova vláda zlyhala pri objasňovaní smolenskej katastrofy, pri ktorej zomrel vtedajší poľský prezident Lech Kaczyński, brat súčasného predsedu vládnej strany Jaroslawa Kaczyńskeho. Veľa priaznivcov súčasnej vlády verí, že katastrofa bola výsledkom atentátu a poľsko-ruského spiknutia.

Ruské vyšetrovanie nehodu prisúdilo chybám pilotov poľského lietadla, ktorí sa snažili pristáť počas hustej hmly. Podľa poľskej strany časť viny mali aj ruskí dispečeri zo smolenského letiska.

Pokus o diskreditáciu

Macierewicza považujú za jedného z najdôležitejších spojencov Jaroslawa Kaczyńskeho. Ten sa snažil zabrániť znovuzvoleniu svojho rivala Tuska do čela Európskej rady, ale Varšava utrpela v tejto snahe na summite EÚ citeľnú porážku. Niektorí pozorovatelia za Kaczyńskeho postupom vidia dávnu závisť voči Tuskovi, iní snahu zdiskreditovať možného súpera v budúcich voľbách a ďalší premyslenú stratégiu, ktorá by mala viesť k upevneniu Kaczyńskeho moci aj za cenu vzdialenia sa Poľska od EÚ.

Macierewicz medzitým pozval do tímu, ktorý má opäť vyšetriť smolenskú katastrofu, aj bývalého žalobcu Medzinárodného trestného súdu Luisa Morena-Ocampa. Renomovaný argentínsky právnik má vraj Rusov presvedčiť, aby Poľsku vydali trosky vládneho špeciálu Tu-154M. To Rusko doposiaľ odmietalo s tým, že svoje vyšetrovanie ešte neuzavrelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok