Mimoriadny summit prezidentov a premiérov k Brexitu bude v apríli

TA3 ČTK
21.3.2017 13:17

Mimoriadny summit prezidentov a premiérov Európskej únie k Brexitu, teda odchodu Británie z EÚ, zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk na 29. apríl. Rokovanie by malo potvrdiť navrhnuté “politické smernice,“ teda základné ciele 27 krajín Únie pre vyjednávanie s Londýnom.

„Prioritou musí byť istota, jednoznačnosť pre všetkých: občanov, spoločnosti aj členské krajiny,“ vyhlásil Tusk. Lídri sa stretnú presne mesiac po tom, ako Británia 29. marca formálne začne vyjednávať o svojom odchode z Únie. „Osobne by som si želal, aby si Veľká Británia nevybrala odchod z EÚ. Ale väčšina britských voličov rozhodla opačne,“ poznamenal Tusk. Preto podľa neho treba urobiť maximum, aby proces čo najmenej zabolel EÚ a jej partnerov a priateľov vo svete, na ktorých negatívne dopadne.

Na základe pozície zvolaného mimoriadneho summitu Európska komisia okamžite vypracuje odporúčanie na rokovanie. Vznikne tak právne záväzný mandát, ktorý opäť potvrdia členské krajiny. Mandát za stranu Únie bude pri rozhovoroch s Britmi realizovať tím, ktorý povedie bývalý eurokomisár Michel Barnier.

Vyjednávanie o odchode môže trvať najviac dva roky. Barnier najskôr uviedol, že by - pokiaľ chce Británia odísť na jar 2019 ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu - mali zložité diskusie reálne skončiť v októbri 2018. Barnier má o stave príprav na vyjednávanie informovať v stredu členov Európskej komisie, povedal hovorca únijnej exekutívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok