Obavy z jadrového programu KĽDR rastú, vstúpil do ďalšej fázy

TA3 ČTK
21.3.2017 13:43

Severokórejský jadrový program postúpil do ďalšieho vývojového stupňa. Podľa agentúry AFP to uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Šéf MAAE Jukija Amano vyhlásil, že veľkosť severokórejského zariadenia na obohacovanie uránu sa za posledné roky zdvojnásobila.

Obavy z jadrového programu KĽDR rastú, vstúpil do ďalšej fázy
SITA/AP

Pochybuje o diplomatickom riešení

„Všetko nasvedčuje tomu, že Severná Kórea urobila pokrok, aký deklarovala,“ vyhlásil Amano v rozhovore pre The Wall Street Journal. „Situácia je veľmi zlá. Vstúpili do novej fázy.“ Podľa Amana KĽDR v poslednej dobe výrazne rozšírila zariadenie na výrobu plutónia a na obohacovanie vo svojom stredisku v Jongbjone.

Podľa juhokórejskej januárovej správy má KĽDR dostatočné množstvo plutónia na výrobu desiatich atómových bômb a môže tiež produkovať veľké množstvo zbraní založených na obohatenom uráne. Amano v rozhovore vyjadril pochybnosti, že by sa situácia dala riešiť diplomatickou cestou, napísala agentúra AFP. Obavy z vojenských kapacít Pchjongjangu vzrástli po vlaňajších jadrových testoch a sérii raketových skúšok KĽDR.

Počas víkendu Severná Kórea otestovala nový silný raketový motor. Stalo sa tak v čase, kedy bol na návšteve východoázijského regónu americký minister zahraničia Rex Tillerson. Pchjongjang uviedol, že nový motor umožní KĽDR dosiahnuť svetovú úroveň vo vypúšťaní satelitov na obežnú dráhu okolo Zeme. Západ ale dlhodobo Severnú Kóreu podozrieva, že jej vesmírny program je iba výhovorkou, ktorá maskuje vývoj balistických striel.

 

Mala by zasiahnuť Aljašku

Agentúra Reuters s odvolaním sa na analytikov napísala, že Severná Kórea pravdepodobne už ovláda technológiu pohonu rôznych stupňov medzikontinentálnej balistickej strely. Je vraj ale stále vzdialená svojmu cieľu vyvinúť raketu, ktorá bude schopná zasiahnuť americký kontinent. Juhokórejské ministerstvo obrany pozemný test nového raketového motora KĽDR označilo za “významný pokrok.“

Počas testovania Severná Kórea vyskúšala jeden hlavný a štyri prídavné motory, informovalo juhokórejské ministerstvo. „Bol to komplexný text pre prvý stupeň rakety,“ uviedol podľa agentúry Reuters Kim Tong-jub z inštitútu štúdií Ďalekého východu v Soule. Podľa neho KĽDR už takmer úplne vyriešila vývoj pohonu prvého stupňa medzikontinentálnej strely, zatiaľ však neovláda technológiu návratu telesa do atmosféry.

„V ďalšej fáze by mohli vyrobiť nový typ medzikontinentálnej strely vybavenej týmto novým motorom a strelu by mohli odpáliť. Neodpáli pravdepodobne všetky stupne rakety, ale iba prvý stupeň, ktorý vystúpi do výšky asi 400 kilometrov a spadne,“ povedal Kim. Ambíciou severokórejského diktátora Kim Čong-una je vyvinúť strelu, ktorá bude schopná zasiahnuť kontinentálne územie Spojených štátov, s najväčšou pravdepodobnosťou Aljašku, ktorá je vzdialená asi 5-tisíc kilometrov od miest odpálenia.

„Tento motor má dostatočný ťah pre prvý stupeň, možno dokonca aj pre druhý stupeň veľkej medzikontinentálnej strely,“ povedal pre spravodajský server CNN expert na protiraketovú ochranu z Medzinárodného ústavu pre strategické štúdiá Michael Elleman. Dodal, že motor sa zdá byť “priveľký“ pre prototypy medzikontinentálnych rakiet, ktoré Severná Kórea predviedla na vojenských prehliadkach, zrejme je ale schopná ho zmenšiť. Ďalším problémom pre KĽDR je zmenšenie jadrovej hlavice tak, aby sa dala na raketu nasadiť, dodal server CNN.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok