Zomrel bývalý veliteľ IRA, podľahol zriedkavej chorobe srdca

TA3
21.3.2017 10:56

Vo veku 66 rokov zomrel bývalý veliteľ írskej republikánskej armády a severoírsky politik Martin McGuinness. Podľahol zriedkavému ochoreniu srdca, ktoré mu diagnostikovali vlani v decembri.

Jeden z najobávanejších bojovníkov

McGuinness zomrel v nemocnici v meste Londonderry v kruhu svojich blízkych na zriedkavé ochorenie srdca, ktoré mu diagnostikovali vlani v decembri. Na rozdiel od svojho straníckeho kolegu a dlhoročného predsedu strany Sinn Féin Gerryho Adamsa sa McGuinness nikdy netajil skutočnosťou, že bol veliteľom IRA, ktorú Británia, Írsko a Spojené štáty pokladali za teroristickú organizáciu, napísala agentúra AP.

McGuinnes sa narodil v roku 1950 v severoírskom Londonderry, kde navštevoval strednú školu, ktorú nedokončil, a nejaký čas pracoval ako pomocný mäsiar. Koncom 60. rokov sa stal členom Dočasnej Írskej republikánskej armády, ktorá sa po rozkole v írskom republikánskom hnutí v roku 1969 pokladala za pravú pokračovateľku pôvodnej IRA založenej v roku 1913.

Práve koncom 60. rokov sa naplno rozhorel konflikt medzi írskymi katolíckymi aktivistami, ktorí bojovali za vystúpenie Írska zo Spojeného kráľovstva a jeho pričlenenie k Írskej republike, a protestantskou severoírskou vládou. McGuinness sa v necelých 21 rokoch života stal zástupcom veliteľa IRA a jedným z jej najobávanejších bojovníkov, ktorý bol zodpovedný za viacero rafinovane uskutočnených bombových útokov vo viacerých britských mestách.

Krstný otec IRA

Význam McGuinnessovho pôsobenia v rámci organizačnej štruktúry IRA ešte vzrástol v roku 1990, keď Británia začala s IRA tajné rokovania, ktorých cieľom bolo dosiahnutie prímeria. V rámci širšieho diplomatického úsilia, ktoré v roku 1994 vyústilo do prímeria medzi IRA a britskou vládou, sa McGuinness viackrát stretol s agentom britskej tajnej služby s krycím menom Horolezec.

Aj McGuinnessovo úsilie v konečnom dôsledku prispelo v roku 1998 k uzavretiu mierovej Veľkopiatkovej dohody medzi britskou vládou, Severným Írskom a Írskou republikou. V prvej írskej koaličnej vláde Davida Trimbla zloženej z predstaviteľov severoírskych katolíkov aj protestantov, ktorá vznikla v roku 1999, získala strana Sinn Féin dve kreslá a McGuinness v nej zastával funkciu ministra pre vzdelávanie. Proti tomu namietali mnohí protestantskí poslanci, ktorí argumentovali tým, že "krstný otec IRA", ako McGuinnessa nazývali, by nemal dozerať na vzdelávanie ich detí.

Od roku 2007 až do svojho odstúpenia v januári tohto roku zastával McGuinnes funkciu podpredsedu severoírskej vlády. Spolu s vtedajším premiérom Petrom Robinsonom z Demokratickej unionistickej strany si v roku 2012 v severoírskej metropole Belfast symbolicky podal ruku s britskou kráľovnou Alžbetou II. a o dva roky neskôr bol čestným hosťom na bankete, ktorý kráľovná usporiadala na svojom zámku vo Windsore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok