Vo veku 101 rokov zomrel vnuk najbohatšieho muža histórie

TA3 ČTK
20.3.2017 17:18

Vo veku 101 rokov zomrel americký bankár, priemyselník a filantrop David Rockefeller. Oznámil to hovorca rodiny, podľa ktorého bolo príčinou úmrtia zlyhanie srdca.

Skonal vo svojom dome

David Rockefeller bol posledným žijúcim vnukom Johna Davisona Rockefellera staršieho, naftového magnáta, ktorý býva niekedy označovaný za najbohatšieho muža novodobej histórie. David Rockefeller zomrel vo svojom dome v Pocantico Hills.

 

Narodil sa 12. júna 1915 v New Yorku ako syn Johna Rockefellera juniora. Mal päť starších súrodencov. Vyštudoval Harvard a prestížnu London School of Economics. Tu sa stretol s neskorším americkým prezidentom Johnom Fitzgeraldom Kennedym. Štúdium Rockefeller zakončil titulom z Chicagskej univerzity. Za druhej svetovej vojny pracoval pre vojenskú rozviedku vo Francúzsku a v severnej Afrike.

Biznis uprednostnil pred politikou

V roku 1946 vstúpil do štábu "rodinnej" Chase National Bank, neskôr premenovanej na Chase Manhattan Bank. V rokoch 1969 až 1981 zastával funkcie predsedu správnej rady a generálneho riaditeľa. Od roku 1981 Rockefeller pôsobil v Medzinárodnom poradenskom výboru pre banky. S bratom Nelsonom sa zaslúžil o vybudovanie Svetového obchodného centra na newyorskom Manhattane, ktorého budovy prezývané "Dvojičky" boli zničené v roku 2001.

Rockefellerovci vždy koketovali s politikou, väčšinou na strane republikánov. David bol výnimkou, odmietol post ministra financií a uprednostnil biznis a neformálny vplyv. Pracoval ale pre mnoho prezidentov USA, republikánov i demokratov, stretával sa s rôznymi svetovými politikmi. Konzultoval s ministrom zahraničia Henrym Kissingerom a bol v kontakte s predstaviteľmi CIA.

Investoval do vzdelania i umenia

Osobný majetok Rockefellera sa odhaduje na tri miliardy dolárov. Jeho výrazná časť putovala na charitu, pripojil sa napríklad k filantropickej výzve, za ktorou stoja najbohatší muži planéty - Bill Gates a Warren Buffett. Prostriedky venoval aj na vzdelanie, v roku 2008 daroval 100 miliónov dolárov svojej "domovskej" univerzite - Harvardu. Zaujímal sa aj o ekológiu, dlhodobo investoval do umenia, vlastnil hodnotnú zbierku obrazov.

Rockefeller patril k zakladateľom alebo členom množstva organizácií americkej a globálnej elity, ako sú napríklad Rada pre medzinárodné vzťahy, Trilaterálna komisia alebo skupina Bilderberg, ktorej konšpirační teoretici prisudzujú snahu ovládnuť svet. Cez pol storočia prežil s manželkou Margaret "Peggy" McGrathovou, s ktorou sa oženil v roku 1940. Narodilo sa im šesť detí: David, Abigail, Neva, Margaret, Richard a Eileen. Väčšina z potomkov sa podieľa na chode rodinných firiem či charitatívnych fondov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok