Kimov režim testoval raketový motor. Začína sa nová éra, píšu médiá

TA3 TASR
19.3.2017 07:59

Severná Kórea na seba opäť upozorňuje. Tentokrát pozornosť okolitých štátov vyvolal test nového raketového motora. Slúžiť má na vypúšťanie satelitov na obežnú dráhu zeme. Použiť sa môže aj pre rakety dlhého doletu.

Osobný dohľad vodcu

Zo správy severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA vyplýva, že Kim sa na skúške motora s vysokým ťahom na základni Soha osobne zúčastnil. Agentúra KCNA zároveň informovala, že cieľom skúšky bolo potvrdiť veľkosť ťahu nového typu motora a posúdiť spoľahlivosť systému ovládania a bezpečnosti konštrukcie rakety.

Podľa Kima bol test "udalosťou historického významu" pre raketový priemysel KĽDR. "Celý svet čoskoro pochopí význam, ktorý dnešné veľké víťazstvo má," uviedol Kim, podľa ktorého sa test do dejín raketového priemyslu krajiny zapíše ako "revolúcia z 18. marca". Skúška znamená začiatok novej éry raketového priemyslu krajiny, dodávajú miestne médiá.

south-korea-norht-korea-rocket-engine-test-33688-94aad73d0141462bad38d268e282e469_0a000002-3af5-8335.jpg

Použitie vo vesmírnom programe

Agentúra KCNA ďalej uviedla, že motor je určený na použitie v severokórejskom vesmírnom programe. KĽDR nesmie v zmysle rezolúcií OSN vykonávať skúšky rakiet dlhého doletu.

O svojom vesmírnom programe tvrdí, že je určený na vedecké účely, čo však medzinárodné spoločenstvo spochybňuje. Bezpečnostná rada OSN uvalila na KĽDR od roku 2006 šesť kôl sankcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok