Južný Sudán sužuje hladomor, vláda vraj míňa peniaze na zbrane

TA3 TASR
18.3.2017 10:27

Vláda Južného Sudánu vynakladá prinajmenšom polovicu svojho rozpočtu na zbrane a bezpečnosť, zatiaľ čo zhruba 100.000 ľudí v tejto východoafrickej krajine zomiera na podvýživu spôsobenú hladomorom. Vyplýva to zo zverejnenej správy vypracovanej expertmi z Organizácie Spojených národov.

Južný Sudán sužuje hladomor, vláda vraj míňa peniaze na zbrane
SITA/AP

Podľa OSN a juhosudánskej vlády trpí hladom približne 100.000 obyvateľov v dvoch okresoch štátu Jednota, pričom na pokraji hladu sa v súčasnosti nachádza aj ďalší zhruba milión Juhosudáncov. Experti z OSN zároveň odhadujú, že počet ľudí, ktorí zúfalo potrebujú potravinovú pomoc, by sa do júla mohol vyšplhať až na 5,5 milióna, ak "neurobí nič na to, aby sa zabránilo závažnosti a rozsahu potravinovej krízy". V tejto veci už podľa agentúry AP experti apelovali aj na Bezpečnostnú radu OSN, aby na Južný Sudán uvalila zbrojné embargo.

Hladomor v Južnom Sudáne je dôsledkom pokračujúcej občianskej vojny a tiež hlbokej hospodárskej krízy. Konflikt v Južnom Sudáne medzi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami, ktorým velí bývalý viceprezident Riek Machar, si od roku 2013 vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych a približne 2,5 milióna ľudí donútil opustiť domovy. Vytvorenie spoločnej vlády vlani v apríli malo priniesť najmladšiemu štátu sveta mier, o niekoľko mesiacov však boje vypukli nanovo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok