Operácia London Bridge, alebo čo sa stane, keď zomrie kráľovná

TA3 ČTK
18.3.2017 09:56

Napriek skutočnosti, že britská kráľovná Alžbeta II. sa vo svojich deväťdesiatich rokoch teší dobrému zdraviu, existuje podrobne vypracovaný plán toho, čo sa stane, až zomrie, napísal britský denník The Guardian.

Operácia London Bridge, alebo čo sa stane, keď zomrie kráľovná
SITA/AP

Kódové heslo

Podľa neho rovnako ako v prípade kráľovninho otca Juraja VI., kedy najvyššie vládne inštitúcie o jeho úmrtí informovali kódovým heslom "Hyde Park Corner", bolo i teraz zvolené heslo pre utajené oznámenie správy o kráľovninej smrti. Znie "London Bridge je dole", a všetky kroky, ktoré budú nasledovať, nesú označenie Operácia London Bridge.

Ak kráľovná zomrie v noci, prebudia a informujú predsedu vlády, nech to v tej dobe bude ktokoľvek. Stredisko globálnej reakcie britského ministerstva zahraničia, ktoré sídli na nespresnenom mieste v Londýne, potom ihneď informuje 15 vlád krajín mimo Veľkej Británie, v ktorých je kráľovná takisto hlavou štátu.

Následne na to stredisko zašle informáciu 36 ďalším krajinám, pre ktoré bola kráľovná v minulosti po mnoho desaťročí symbolickou panovníčkou.

Bleskové správy

Nepotrvá dlho, než sa správa rozšíri od svetových vodcov k verejnosti. Informáciu o úmrtí kráľovnej ako prvý dostane - a následne vydá vo forme bleskovej správy - britská tlačová agentúra Press Association, a prakticky simultánne ju prevezmú svetové médiá. To predstavuje odklon od tradície, podľa ktorej to bola spravodajská stanica BBC, kto sa ako prvé médium dozvedel o kráľovskom úmrtí.

Správa o smrti Juraja VI. bola 6. februára 1952 zverejnená až štyri hodiny po jeho skone. V prípade terajšej kráľovnej sa informácie do médií dostane podstatne rýchlejšie. Videovrátnik vo smútočných šatách potom vyvesí na dvere Buckinghamského paláca správu o úmrtí kráľovnej a zároveň sa rovnaká informácia objaví na oficiálnych internetových stránkach paláca na čiernom podklade.

Pani Robinsonová

A zatiaľ čo médiá po celom svete zverejnia všetky nekrológy, články a analýzy, ktoré majú pre podobný prípad pripravené, televízne stanice Sky News a ITN kontaktujú expertov na monarchiu, ktorí podpísali zmluvy, že budú hovoriť výhradne s nimi. Tieto stanice údajne už niekoľko rokov trénujú kráľovnino úmrtie nanečisto a meno panovníčky nahrádzajú označením "pani Robinsonová".

Britské komerčné rozhlasové stanice zapnú v štúdiách modré svetlá, aby upozornili moderátorov, že sa majú okamžite prepojiť na správy a púšťať len neutrálnu hudbu. Krok za krokom potom budú pokračovať ďalšie vopred pripravené úkony, ktoré vyvrcholia kráľovniným pohrebom. A podľa odborníkov nie je vylúčené, že v smútočnom procesie pôjdu aj jej milované psíky plemena corgi. Keď v máji 1910 zomrel kráľ Eduard VII., viedol smútočnú ceremóniu jeho foxteriér Cézar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok