Sploďte nie tri, ale päť detí, vyzval Turkov v Európe Erdogan

TA3 TASR
18.3.2017 08:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval krajanov žijúcich v Európe, aby rozširovali svoj vplyv a plodili viac - aspoň päť - detí. Podľa neho by išlo o najlepšiu reakciu na "krivdy", ktorým sú vystavení, keďže práve oni sú "budúcnosťou Európy".

Odpoveď na drzosti a neprávosti

Erdogan vystúpil na mítingu v západotureckom meste Eskišehir, kde pokračoval v kampani pred referendom o zmenách ústavy, ktoré majú rozšíriť jeho právomoci a zaviesť v Turecku prezidentský systém vlády. Turecký líder sa v uplynulých týždňoch veľmi ostro vyjadruje na adresu európskych krajín po ich odpore voči tamojším vystúpeniam tureckých ministrov v rámci predreferendovej kampane.

"Apelujem na mojich občanov a bratov v Európe: Tam, kde pracujete a žijete, je teraz vaša nová vlasť... Buďte pevne odhodlaní. Zakladajte ešte viac podnikov. Posielajte svoje deti do lepších škôl. Žite v lepších štvrtiach. Jazdite na najlepších autách. Bývajte v najlepších domoch," vyhlásil Erdogan.

"Sploďte nie tri, ale päť detí, pretože vy ste budúcnosť Európy," povedal ďalej turecký prezident stúpencom. "To bude najlepšia odpoveď, akú môžete dať na drzosti, nepriateľstvo a neprávosti, ktoré vám spôsobujú," citovali z jeho vyjadrení agentúry DPA a AP.

Fašistická Európa

Erdogan do prejavu znova zahrnul aj poznámku o "fašistickej Európe" a vyzval prívržencov, aby sa jej postavili na odpor. Európania podľa neho Turkov na svojom kontinente len tolerujú, keď robia podradné práce, a svojou kritikou chcú zabrániť vzostupu Turecka. "Nie som to už ja alebo vláda, ktorá ich znepokojuje. Sú znepokojení ekonomikou Turecka, jeho demokraciou, jeho postavením v regióne a svete a tým, že dosiahlo postavenie, v ktorom ich už nepotrebuje," dodal. "Pretože Turecko, o ktorom snívajú, je Turecko, ktoré je v každom ohľade od nich závislé a ktorým môžu postrkovať, ako chcú."

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu medzitým pohrozil Európskej únii posielaním tisícov utečencov cez hranice. "Ak chcete, pripravíme mesačne cestu 15.000 utečencom, ktorých sme vám (dosiaľ) neposielali, aby ste sa divili," vyhlásil v Ankare.

V slovných útokoch pokračovali aj ďalší tureckí vládni predstavitelia. Premiér Binali Yildirim na mítingu v meste Gümüšhane vyhlásil: "V Nemecku je pošliapavaná demokracia." Minister spravodlivosti Bekir Bozdag Kocaeli v meste Kocaeli tvrdil, že "turecké súdnictvo je nepochybne spravodlivejšie, nezávislejšie a nestrannejšie než nemecké súdnictvo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok