Spojené štáty už nevylučujú vojenskú operáciu proti Kimovej diktatúre

TA3 TASR
17.3.2017 15:19

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson podľa vlastných slov nevylučuje vojenskú operáciu v reakcii na agresiu Severnej Kórey. Počas návštevy Južnej Kórey ohlásil ukončenie prístupu "strategickej trpezlivosti" svojich predchodcov.

Všetky možnosti sú na stole

"Aby bolo jasné: politika strategickej trpezlivosti sa skončila," vyhlásil Tillerson na tlačovej konferencii so svojím juhokórejským rezortným partnerom Jun Pjong-sem v Soule.

Šéf americkej diplomacie uviedol, že USA "skúmajú nový rad diplomatických, bezpečnostných a ekonomických opatrení". "Všetky možnosti sú na stole," zdôraznil s tým, že akékoľvek kroky Severnej Kórey ohrozujúce vojakov v Južnej Kórei "sa stretnú s primeranou reakciou".

Tillerson navštívil Južnú Kóreu v rámci cesty po troch východoázijských krajinách, na ktorú sa vydal týždeň po tom, ako KĽDR odpálila štyri skúšobné balistické rakety.

Hrozba sa stupňuje

Americký minister pozrel demilitarizovanú zónu medzi oboma štátmi na Kórejskom polostrove, kde zdôraznil, že "diplomatické a ďalšie snahy z uplynulých 20 rokov - prinútiť Severnú Kóreu, aby zakázala jadrové zbrane - zlyhali". Pri riešení "stupňujúcej sa" hrozby zo strany Severnej Kórey podľa neho treba "iný prístup".

Tillerson má na programe v Soule ešte stretnutie s úradujúcim juhokórejským prezidentom a premiérom Hwang Kjo-anom. Do Južnej Kórey pricestoval z Japonska a v sobotu ho očakávajú v čínskom Pekingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok