Mozog bol aktívny aj po mužovej smrti. Môže to mať vážne dôsledky

TA3
19.3.2017 19:47

Ľudský mozog môže byť najzložitejšou štruktúrou v prírode. Zvláštny prípad z kanadskej nemocnice dokazuje, že o ňom ešte mnohé nevieme. To isté platí aj o neurčitých momentoch medzi životom a smrťou človeka.

Mozog bol aktívny aj po mužovej smrti.  Môže to mať vážne dôsledky
ČTK/WAVEBREAK/Wavebreak Media LTD

Vlnovky na zázname

Končí všetko po smrti alebo vedomie v istom zmysle pokračuje ďalej? Otázka je považovaná za metafyzickú a v priebehu dejín na ňu ľudia vytvorili rôzne odpovede.

Lekári však majú jasno. Keď sa záznam na premení na vodorovnú čiaru, srdce prestalo biť. V týchto chvíľach lekári ohlasujú čas smrti. Podobne sa to stalo aj na jednotke intenzívnej starostlivosti v Kanade, kde sa však lekári stali svedkami prekvapujúceho javu.

Štyroch pacientov vyhlásili za mŕtvych. Jeden z nich však okamžite získal ich pozornosť. Ukázalo sa, že jeho mozog ešte pracuje. Prípad študovali výskumníci z Univerzity v Západnom Ontáriu. Analyzovali záznamy elektrického potenciálu mozgovej aktivity na elektroencefalograme, ktorý stále zapisoval dáta do krivky. 10 minút a 38 sekúnd po smrti vlnovka na zázname stále ukazovala pracujúci mozog.

Ako to bolo možné? Traja zvyšní pacienti mali úplne obyčajné záznamy. Ich delta vlny, ktoré sa zvyčajne spájajú s hlbokým spánkom (žltá škála na obrázku), sa skončili ešte predtým, ako sa ukázala vodorovná čiara aj na prístroji merajúcom činnosť srdca.

skala-mozog_0a000002-dee8-a5de.png

Posmrtná mozgová aktivita je nevídaným javom. Vedci najprv predpokladali, že prístroj je iba pokazený. Po skontrolovaní však na žiadnu poruchu neprišli.

Minúta života a smrti

Činnosť mozgu v okamihoch smrti je stále veľkou záhadou. Jeden z výskumov na myšiach napríklad ukázal, že minútu po oddelení hlavy ich mozgová aktivita vzrástla. Začalo sa hovoriť o takzvaných vlnách smrti a teoretizovať o dvoch rozdielnych momentoch konca života – mozgovom a srdcovom. Táto nameraná jedna minúta sa označovala za rozdiel medzi životom a smrťou. Kanadskí vedci však u ľudských pacientov nenašli potvrdenie jednominútovej vlny smrti.

death-wave_0a000002-e17d-2098.jpg

Napriek tomu, že prípad z Kanady bol ojedinelý, vynorili sa znepokojivé otázky súvisiace s darcovstvom orgánov. Ak sa ukáže, že mozog vie „prežívať“ aj za podmienok, ktoré sme doteraz považovali za smrť, vedci pripúšťajú, že sa budú prehodnocovať lekárske, etické aj právne náležitosti darcovstva.

K zovšeobecneniu prekvapivých výsledkov je však ešte ďaleko. Skeptické hlasy tvrdia, že netreba zabudnúť ani na fakt, že všetci štyria pacienti boli ťažko chorí a brali silné sedatíva.

V medicíne zostáva ešte mnoho záhad súvisiacich so smrťou.

Ako ukázal aj nedávny výskum, smrť pre niektoré zložky tela nie je definitívnym štádiom. O klinickej smrti funguje ešte viac ako 1000 génov, niektoré z nich dokonca nakrátko znásobia svoju činnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok