Do kauzy Čistého dňa sa zapojil aj prezident. Napísal ministrovi Richterovi

TA3 TASR
17.3.2017 13:17

Prezident Andrej Kiska píše kvôli kauze Čistý deň ministrovi práce Jánovi Richterovi. Má totiž podozrenia, že v resocializačnom zariadení v Galante dochádza v súvislosti s mediálnymi výstupmi k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv detí. Podľa hovorcu ministerstva Michala Stušku venuje minister prípadu maximálnu pozornosť.

Do kauzy Čistého dňa sa zapojil aj prezident. Napísal ministrovi Richterovi
SITA/Marek Mrviš

Cielený útok

Hlava štátu poukazuje, že zástupcovia organizácie Čistý deň sa opakovane pokúsili využiť im zverené osoby či informácie o ich údajnom stave v rámci mediálnych vystúpení na svoju obhajobu. A tiež na cielený útok na iné osoby, k čomu sa sami priznali. "Toto konanie považujem za neprijateľné," píše hlava štátu v otvorenom liste.

Richtera v ňom dôrazne žiada, aby situáciu preskúmal. "Vážený pán minister, dovoľte mi preto Vás dôrazne požiadať, aby ste Vy osobne, Vami riadené ministerstvo a jemu podriadené vecne príslušné organizácie bezodkladne túto situáciu preskúmali. A zabezpečili to, čo Vám zo zákona a pri plnení medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky vyplýva: ochranu pred akýmkoľvek konaním, ktoré by mohlo ohroziť alebo ohrozuje najlepší záujem nedospelých osôb, zverencov v resocializačnom stredisku n. o. Čistý deň," uvádza sa ďalej v liste.

Ochrana a starostlivosť dieťaťa

Kiska pripomína, že o dianie v zariadení sa zaujíma od zverejnenia prvých informácií v kauze. "Beriem na vedomie Vaše nedávne rozhodnutie o neodobratí akreditácie resocializačnému stredisku n. o. Čistý deň v Galante – napriek tomu, že Vám príslušná akreditačná komisia odporúčala, aby ste akreditáciu zariadeniu odňali," poznamenáva.

Prezident poukazuje, že od Richterovho posledného rozhodnutia sa udiali už spomínané mediálne výstupy, v ktorých mali byť deti použité na obhajobu zariadenia či na útok na iné osoby. Kiska pripomína, že podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele sú subjekty sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately povinné dbať na to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv dieťaťa a zabezpečujú dieťaťu ochranu a starostlivosť, ktorá je nevyhnutná pre jeho blaho a ochranu jeho právom chránených záujmov, pri rešpektovaní jeho práv priznaných Dohovorom o právach dieťaťa.

Richter súhlasí s názorom prezidenta

Minister práce sa v zásade plne stotožňuje s postojom prezidenta na kauzu Čistý deň. Podľa hovorcu ministerstva Michala Stušku mu Richter odpovie obratom.

Prípadu podľa jeho slov venuje Richter maximálnu pozornosť aj po nedávnom uzavretí správneho konania vo veci akreditácie. "Rovnako využíva všetky svoje kompetencie, ako aj možnosti ním riadených organizácií, aby bola zabezpečená ochrana práv aj týchto detí a ich najlepších záujmov. Rovnako konajú aj ostatné kompetentné orgány, vrátane nepretržitého dozoru prokurátorov," povedal Stuška.

Pripomenul, že aj minister sa v posledných dňoch verejne vyjadril, že je absolútne znechutený a znepokojený z toho, čo sa okolo klientov zariadenia Čistý deň deje. "Preto požiadal všetkých, ktorí do tejto problematiky vnášajú politiku, aby zvažovali každý jeden krok a nesledovali vlastný prospech, ale skutočnosť, že nehovoria o tovare, ale o deťoch," doplnil Stuška. Ministra podľa jeho slov mrzí, že sa v liste prezidenta nespomína aj konanie viacerých opozičných politikov, ktorí majú konať v hrubom rozpore s právami dotknutých detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok