Králičia nora viedla do podzemnej svätyne. Spájajú ju s templármi

TA3
18.3.2017 09:47

Mimoriadnu vlnu záujmu vyvolali pred niekoľkými dňami správy o svätyni, ktorá sa nachádza pod farmárskym pozemkom v Anglicku. Vchod do umelej jaskyne, ktorá bola podľa niektorých pred stáročiami skrýšou rádu templárov, je nenápadný a zarastený.

Králičia nora viedla do podzemnej svätyne. Spájajú ju s templármi
Richard Law/CC BY-SA 2.0

Vytesaný ako chrám

Do podzemného „chrámu“, ktorý sa nachádza pri anglickom meste Shifnal, sa dalo dostať len cez veľmi malé vchody pripomínajúce na prvý pohľad králičie nory.

To, ako to vyzerá vo vnútri, ukázal svojimi fotografiami Michael Scott. Sám bol z nálezu ohromený. "Keď uvážite, koľko to bude mať rokov, je to vo vynikajúcom stave, akoby to bol nejaký podzemný chrám," uviedol.

Miesto je už zopár rokov majiteľmi pozemku uzatvorené, Scottovi sa podarilo zachytiť pôvodný stav. Miestni tvrdia, že ešte donedávna sa tam schádzali prívrženci čiernej mágie, ale podzemie priťahovalo aj moderných druidov, či nadšencov tajomna počas Haloweenu.

Scott priznal, že vytesané chodbičky boli pre neho trochu stiesňujúce a musel sa aj prikrčiť. Hoci vonku pršalo a vchod bol blatistý, vnútri bolo sucho a absolútne ticho. Labyrint nie je dielom prírody, ale vytesali ho do pieskovcového podložia. Sú v ňom opracované výklenky a cestičky, steny sú pokryté staršími aj novšími nápismi.

Záhadný rád fascinuje stáročia

Kedy, kto a prečo umelú jaskyňu vybudoval, to je zahalené tajomstvom. Podľa niektorých, ktorí sa odvolávajú na miestne legendy má dvesto-tristo rokov a slúžila nasledovníkom rytierskeho rádu templárov. Iní sú ešte odvážnejší a argumentujú, že miesto mohlo slúžiť samotným príslušníkom templárov v dobe po tom, ako ich v Európe rozpustili a prenasledovali.

Templári sú témou, ktorú súčasníci poznajú najmä z filmov na motívy kníh Dana Browna, ale záhadní rytieri fascinovali ľudí počas stáročí predtým. Rytiersky rád, ktorý vytvorili na boj proti neveriacim a na oslobodenie svätej zeme, používal na tú dobu inovatívne ekonomické postupy a časom neuveriteľne zbohatol. Požičiaval šľachte aj samotným kráľom, čím si ich zároveň zaviazal aj znepriatelil.

Okrem toho sa povrávalo, že ich život na Blízkom východe nezostal bez následkov a „nasiakli“ kultúrou vtedajšej vyspelej moslimskej civilizácie. Zadĺžený francúzsky kráľ Filip IV. Pekný použil proti nim všetky klebety a obvinil ich z uctievania démona „Bafometa“ aj z množstva iných činov. Rytierov rádu mučil a nútil k priznaniu a tlačil na pápeža, aby templárov rozpustil. Mnohí potom v tichosti vstúpili do iných rádov.

Legenda o ich rituáloch aj údajných nahromadených pokladoch však zostala. Britské ostrovy sa v „zasväteneckej“ literatúre často spomínali ako miesto, kde môže poklad templárov ležať. Aj v ďalších storočiach po rozpustení rádu tu množstvo ľudí nadväzovalo na domnelý templársky odkaz a jedným z miest, kde sa realizovali, zrejme bola aj podzemná jaskyňa v meste Shifnal.

Templárske stopy v okolí

Podzemná svätyňa mohla byť podľa niektorých zdrojov vybudovaná už pred 700 rokmi, keď oslabení templári prešli do ilegality.

V tejto oblasti Anglicka sa nachádza hneď niekoľko indícií vedúcich k zrušenému rádu. V blízkom hrad Ludlow je kaplnka, kde sú vytesané malé templárske kríže a jej kruhový pôdorys môže byť inšpirovaný jeruzalemskou Bazilikou Božieho hrobu.

V podzemí Shifnalu sa však našli aj umelecké prvky, ktoré by sa dali označiť za napodobeninu normandského štýlu, čo je románsky sloh s britskými prvkami. Tieto znaky však už nepatria do stredoveku a posúvajú datovanie jaskyne o niekoľko storočí dopredu. Zdobenie medzi stĺpmi a jeden z neonormandských vchodov by mohli naznačovať, že obdivovatelia templárov ich mohli vytesať až niekedy na konci 18. storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok