Nezvyčajné zábery Hitlera v súkromí vydražili za desaťtisíce libier

TA3 TASR
17.3.2017 09:37

Album obsahujúci nestrojené zábery bývalého nacistického vodcu Adolfa Hitlera vydražili v anglickom meste Royal Tunbridge Wells za 34.000 libier (v prepočte 39.165 eur).

Nezvyčajné zábery Hitlera v súkromí vydražili za desaťtisíce libier
SITA/AP

Fotografie patrili Hitlerovej milenke

Album bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny v Európe ukoristil z Hitlerovho berlínskeho bunkra britský fotograf Edward Dean. Fotografie patrili Hitlerovej milenke Eve Braunovej. Album na dražbe získal do vlastníctva kupec, ktorého identita nebola zverejnená, informovala spravodajská stanica CNN. Dražbu tohto historického artefaktu uskutočnil aukčný dom C&T Auctioneers.

Mnohé z týchto fotografií ukazujú inú stránku muža, ktorý sa stal synonymom zla. Na jednej sedí Hitler pohodlne v skladacom kresle na terase svojho horského sídla, na ďalšej pózuje s usmievajúcimi sa deťmi.

Bola fotografkou i asistentkou

Dean získal album z osobného nábytku Braunovej za asistencie ruského vojaka tesne po tom, ako Braunová spolu s Hitlerom spáchali v bunkre samovraždu; o autenticite dokumentu preto nebolo najmenších pochybností.

Hitler sa s Braunovou oženil vo "Führerbunkri" 29. apríla 1945, deň nato spáchali spoločne samovraždu. Braunová bola v posledných rokoch svojho života sama fotografkou a asistentkou vodcovho osobného fotografa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok