Trump uistil Merkelovú o podpore NATO, spomenul aj odpočúvanie

TA3 ČTK TASR
17.3.2017 06:34

Americký prezident Donald Trump na stretnutí v Bielom dome uistil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o tom, že jeho administratíva "silne podporuje" Severoatlantickú alianciu. Zároveň však zopakoval, že spojenci v NATO si musia plniť dohodnuté finančné záväzky.

NATO a výdavky na obranu

Mnohé členské krajiny podľa Trumpa "dlhujú (aliancii) veľké sumy peňazí", čo je voči USA "veľmi nespravodlivé". Podľa Trumpa musia tieto krajiny zvýšiť svoje vojenské výdavky tak, aby sa všetci spojenci podieľali na financovaní aliancie spravodlivou mierou.

Samotná Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom vyjadrila potešenie z toho, že Trumpova administratíva je odhodlaná pokračovať v podpore NATO. Súčasne prisľúbila, že Nemecko zvýši svoje výdavky na obranu.

Trump na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu ochrany USA pred "radikálnym islamským terorizmom", ktorému podľa neho čelí aj Nemecko. V tejto súvislosti zdôraznil, že "prisťahovalectvo je privilégium, nie právo" a na prvom mieste "musí vždy byť bezpečnosť našich občanov". Merkelová na margo schôdzky s Trumpom uviedla, že je "oveľa lepšie hovoriť spolu ako jeden o druhom".

Spoločné odpočúvanie

Donald Trump poznamenal, že s Angelou Merkelovou majú zrejme spoločné to, že ich odpočúvala administratíva Baracka Obamu. "Pokiaľ ide o odpočúvanie, bývalou (americkou) administratívou, máme aspoň niečo spoločné, možno," poznamenal Trump na tlačovej konferencii na pobavenie novinárov. Na jednej strane tak narážal na svoje tvrdenie, že Obama nariadil jeho sledovanie či odpočúvanie vnútri Trump Tower v New Yorku, kde pred svojím zvolením Trump žil.

Na druhej strane pripomenul špionážnu aféru, ktorá v Nemecku vypukla v lete 2013, po tom, čo niekdajší spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil dokumenty, ktoré ukazovali na rozsiahle sledovacie a odpočúvacie praktiky americkej tajnej služby NSA. Zo zverejnených zložiek vyplynulo, že Američania monitorovali aj telefonickú komunikáciu vrcholných európskych politikov, vrátane Merkelovej.

Incident počas fotografovania

Pozorovatelia však zaznamenali, že medzi oboma politikmi absentovala priateľská atmosféra, ktorá sprevádzala rokovania Merkelovej s Obamom. Médiá si všimli najmä incident počas fotografovania, keď Trump nereagoval na výzvu novinárov, aby si s kancelárkou podal ruku.

"Celkový dojem z tohto stretnutia bol dosť chladný," opísal schôdzku oboch štátnikov nemecký týždenník Der Spiegel. U oboch bola podľa agentúry AP badateľná snaha neupozorňovať na vzájomné názorové rozdiely. Zmierlivejším dojmom pôsobila Merkelová, ktorá sa usilovala Trumpa presvedčiť o tom, že spolupráca s Európskou úniou je výhodná aj pre Spojené štáty.

Trump a Merkelová sa popri iných témach venovali aj problematike Ukrajiny. Kancelárka vyjadrila "veľké potešenie" z toho, že Trumpova administratíva podporuje minské dohody ako základ pre riešenie ukrajinského konfliktu. Podľa Merkelovej je potrebné zlepšiť vzťahy s Ruskom, ale najskôr treba vyriešiť situáciu na Ukrajine. Trump poďakoval Merkelovej, že sa spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom angažuje v diplomatických snahách o urovnanie konfliktu na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok