OBSE predĺžila pozorovateľom pôsobenie na Ukrajine

TA3 TASR
16.3.2017 18:20

Stály výbor Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe rozhodol o predĺžení činnosti pozorovateľskej misie na Ukrajine o jeden rok. O rozhodnutí informovali v rakúskej metropole Viedeň zdroje z OBSE.

OBSE predĺžila pozorovateľom pôsobenie na Ukrajine
SITA/AP

Šéf diplomacie úradujúcej predsedníckej krajiny OBSE - Rakúska -Sebastian Kurz a generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier vyjadrili v spoločnom vyhlásení radosť nad súhlasom členských krajín organizácie predĺžiť pôsobenie misie do 31. marca 2018.

Toto rozhodnutie je podľa Kurzových slov uznaním vynikajúcej práce pozorovateľov OBSE priamo na mieste. Rakúsky minister zahraničných vecí súčasne osobitne zmienil šéfa misie, tureckého diplomata Ertugrula Apakana, a jeho tím realizujúci odvážnu a oduševnenú prácu. Na zasadaní stáleho výboru organizácie sa rozhodlo aj o financovaní misie na ďalší rok vrátane poskytnutia novej techniky, termovíznych kamier a dronov pre členov misie.

Ročný rozpočet misie - 100 miliónov eur - sa financuje z osobitých zdrojov, nie z rozpočtu OBSE, na ktorom sa predstavitelia 57 členských štátov ešte nedohodli. Sebastian Kurz, ktorý vyjadril presvedčenie, že sa bude môcť rozšíriť aj pôsobnosť misie, a teda aj spoľahlivosť a záber jej monitoringu, kritizoval opakované narušenia prímeria na východe Ukrajiny. Zároveň vyzval všetkých zainteresovaných, aby rešpektovali obsah minských mierových dohôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok