Etna opäť chrlila lávu, došlo k viacerým zraneniam

TA3 TASR ČTK
16.3.2017 17:57

Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v jednom z kráterov sicílskej sopky Etna. Medzi zranenými sú turisti aj vedci, ktorí skúmali vulkán, ktorý na konci februára začal opäť chrliť popol a lávu.

Turisti a vedci, ktorí realizovali na sopke merania, utrpeli zranenia, keď na sneh v ich okolí dopadla horúca láva. To spôsobilo explóziu. „Materiál, ktorý sa pri výbuchu uvoľnil, dopadol späť na zem a zranil ľudí v blízkom okolí na hlave a ďalších častiach tela,“ uviedol jeden zo svedkov nešťastia.

"Viem o najmenej štyroch ľuďoch, ktorí boli zasiahnutí, pretože ich osobne poznám," povedal vulkanológ Marco Neri z talianskeho Národného ústavu geofyziky a vulkanológie. Pripomenul, že Etna chrlí lávu s teplotou 1200 stupňov Celzia. Šesť ľudí museli záchranári previezť do nemocníc v Katánii a Acireale. Nikto z nich ale nie je v ohrození života. Medzi zranenými turistami sú aj členovia tímu vedeckej redakcie britskej stanice BBC.

"Tím BBC je v poriadku - sú len nejaké rezné rany, modriny a popáleniny. Sme však veľmi otrasení, bolo to veľmi hrozivé," napísala na svojom účte na Twitteri spravodajkyňa BBC Rebecca Morellová. Etna je v Európe najvyššou činnou sopkou a zároveň druhým najmohutnejším vulkánom. Jej výška podľa merania z roku 2009 dosahovala 3329 metrov nad morom. Podľa americkej geologickej služby USGS patrí medzi najaktívnejšie sopky na svete.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok