Na Art Film Feste si uctili pamiatku Júliusa Satinského

SITA
23.6.2013 21:03

Vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach po prvý raz pribudla tabuľka s menom nežijúcej osobnosti. Plaketu s menom Júliusa Satinského, ktorého pamiatku si Art Film Fest uctil ocenením Hercova misia, pripevnila jeho dcéra Lucia.

Na Art Film Feste si uctili pamiatku Júliusa Satinského
TASR

Organizátori festivalu Art Film Fest sa počas jeho 21. ročníka rozhodli vedome porušiť štatút ceny Hercova misia, aby si uctili pamiatku herca, ktorý pred desiatimi rokmi opustil javisko i tento svet. Mosadznú tabuľku s menom legendárneho komika, herca a spisovateľa Júliusa Satinského venovanú jeho pamiatke v nedeľu na most vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach pripevnila jeho dcéra Lucia, ktorej asistoval hercov dlhoročný priateľ a kolega Milan Lasica.

"Tento rok sme zrušili štatút Hercovej misie, o rok bude platiť opäť. Zrušili sme ho preto, aby sme si mohli uctiť pamiatku človeka, ktorého máme radi. Aby sme si zaspomínali s láskou, úctou, trochou nostalgie a smútku, ale aj s humorom a priateľmi,“ uviedol viceprezident festivalu Peter Hledík.

Lucia Satinská, ktorá krištáľovú kópiu ocenenia Hercova misia v mene svojho otca prebrala už na sobotňajšom otváracom ceremoniáli, sa pokúsila vžiť do otcovej kože. "Premýšľala som, ako by vyzeral tento deň, keby tato prišiel na tento festival. Mala som tú česť absolvovať s ním niekoľko filmových festivalov, takže si to viem predstaviť celkom presne. Hneď po príchode by sa hodil (on by povedal švacol) do bazéna najbližšieho hotela, potom by sa natiahol do smokingu, na nohy by si obul cúgovky... a potom by sa s nami zabával až do rána,“ uviedla dcéra slávneho herca. Ako neskôr dodala, otec by si určite po filme a pri dobrom jedle nenechal ujsť pozorovanie ľudí. "Poobdivoval by čučoriedky batôžkárky a ich ctiteľov, staré dámy, ktoré nazýval zrelým ovocím, zvítal by sa s filmármi a všetkých by pozabával svojím videním sveta,“ dodala Satinská, ktorá je momentálne doktorandkou v Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra.

Spolu s Milanom Lasicom a Petrom Hledíkom si vo Festivalovom parku zaspomínali aj na Satinského najznámejšie výroky. "Vyjadrenia, ktoré často opakoval a ktoré mi najviac utkveli v pamäti, sú - 'Čo sa bojíš, keď si spravodlivá' alebo 'Na našej ulici je sloboda' - to sú asi jeho najdôležitejšie životné odkazy,“ uviedla Satinská. K tým menej známym, na ktoré upozornil viceprezident festivalu, patrí aj: "Človek má päť zmyslov, ale koľko má nezmyslov, to nikto nevie.“

Tabuľka s menom Júliusa Satinského a zároveň prvé ocenenie, ktoré po 20 rokoch konania sa festivalu organizátori udelili in memoriam, nesie dva dátumy - rok 2002 s krížikom a rok 2013. Na tohtoročnom festivale, ktorý sa koná v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach, si organizátori uctia Satinského majstrovstvo aj špeciálnou sekciou Július Satinský výberom Milana Lasicu. V rámci nej premietnu nielen filmy, v ktorých stvárnil Satinský nezabudnuteľné postavy, ale aj dokumentárny film Petra Hledíka Podivuhodný svet Júliusa Satinského (2002).

Hoci oficiálne sa svet s komikom už rozlúčil pred jednou dekádou, určite na neho nezabudne. Okrem "dedičstva“ v podobe vyše štyroch desiatok kníh, stvárnenia viac ako 20 divadelných postáv či filmových úloh v takmer 40 filmoch ako Sladké hry minulého leta (1969), Nekonečná nevystupovať (1979), S tebou mě baví svět (1982) či Vesničko má středisková (1985), Lucia Satinská prezradila, že sa nedávno objavili nové listy, ktoré budú na jeseň vydané knižne. "Je úžasné, že objavujeme nové odkazy. Ja sama som prekvapená, čo sa ešte v jeho šuflíkoch a skriniach nachádza,“ dodala na záver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok