Maďarič kritizoval Maticu, podľa ministra premrháva svoju príležitosť

TA3 TASR
16.3.2017 16:50

Matica slovenská za posledné roky premrháva príležitosť byť akceptovanou inštitúciou, ktorá si nájde svoje miesto v 21. storočí. Myslí si to minister kultúry Marek Maďarič, podľa ktorého je Matica slovenská a jej financovanie veľká politická otázka.

Maďarič kritizoval Maticu, podľa ministra premrháva svoju príležitosť
TASR/Pavol Ďurčo

Minister nevylúčil, že v budúcnosti môže byť na stole téma nefinancovania Matice zo štátnych peňazí. "Nikto nepopiera jej obrovskú historickú zásluhu, prácu a symboliku," zdôraznil s tým, že Matica slovenská vznikala v čase a z dôvodu, že Slováci nemali vlastný štát, neboli akceptovaní. Dnes je ale situácia iná. Budúci predseda Matice slovenskej bude mať podľa Maďariča možno poslednú príležitosť presvedčiť verejnosť a politické strany o zmysluplnosti Matice slovenskej a na stole možno bude aj otázka, či má štátu Maticu financovať.

Maďarič si myslí, že Matica by sa nemala politizovať, ale mala by si nájsť svoje miesto vo svete, ktoré by jej dávalo zmysel existencie. Na Maticu slovenskú sa Maďariča pýtal poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič, ktorý kritizoval dotáciu pre Maticu aj v súvislosti s nedávnym videofilmom "Bez 14. marca".

Matica uviedla, že nejde o historický dokument. Mal iba poskytnúť iný pohľad na v ňom spomínané udalosti a brániť radikalizácii spoločnosti. Voči filmu sa zniesla vlna kritiky, namietali ho aj židovské organizácie. Podľa nich išlo o pokus rehabilitovať zločinný režim fašistického štátu z rokov 1939-1945. Matičiari sa podľa židovských organizácií vo videu dopracovali k cynickému záveru, že vzhľadom na vývoj vo vtedajšej Európe, slovenských Židov by tak či tak čakal tragický osud.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok