Federálny súd zablokoval protiimigračný dekrét, Trump je však odhodlaný

TA3 TASR
16.3.2017 00:33

Americký federálny sudca na Havaji pozastavil v stredu platnosť prepracovaného cestovného zákazu, ktorý vydal prezident USA Donald Trump. Rozhodnutie padlo deň pred tým, ako mal zákaz vstúpiť do platnosti.

Diskriminačné nariadenie

Trump svojim dekrétom zo 6. marca na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní zakázal vydávať nové víza občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne zo Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu. Sudca federálneho okresného súdu v Honolulu Derrick Watson v stredu rozhodol o dočasnom pozastavení platnosti dekrétu po tom, ako si vypočul argumenty právnych zástupcov štátu Havaj.

Trumpovo nariadenie má podľa nich diskriminačných charakter a spôsobí ujmu moslimským obyvateľom Havaja, zahraničným študentom a pracovníkom a negatívne ovplyvní miestny turistický ruch.Prezidentov prepracovaný zákaz napadlo už viac ako šesť amerických štátov. Dekrétom sa len v stredu zaoberali súdy na Havaji, v Marylande a štáte Washington.

Trump chce bojovať za dekrét

Donald Trump odsúdil rozhodnutie federálneho sudcu na Havaji a súčasne vyjadril odhodlanie bojovať za presadenie svojho dekrétu, v prípade potreby až na Najvyššom súde USA. "My zvíťazíme," uistil svojich stúpencov. Podľa prezidenta havajský sudca svojím rozhodnutím bezprecedentne prekročil svoje právomoci.

Prvý Trumpov dekrét z 27. januára, ktorý spôsobil chaotické situácie na letiskách, zablokovali americké súdy po sérii žalôb. Z novej verzie cestovného zákazu vypadol Irak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok