Turecko prerušilo spoluprácu s NATO, zrejme kvôli sporom s Európou

TA3 TASR
15.3.2017 22:45

Diplomatické spory Turecka a ďalších európskych krajín zasiahli už aj Severoatlantickú alianciu, pričom Ankara zablokovala časť vojenského výcviku a ďalšiu spoluprácu s nečlenskými partnerskými krajinami NATO. S odvolaním sa na nemenované zdroje z aliancie o tom informovala agentúra Reuters.

Prebiehajúce misie to zatiaľ neovplyvnilo

Nemenované zdroje však uviedli, že Ankara zablokovala tohtoročný aliančný program spolupráce s krajinami mimo EÚ, a to vrátane politických podujatí, civilných projektov a vojenského výcviku. Informáciu potvrdilo aj ministerstvo obrany Rakúska, ktoré je jednou z nečlenských partnerských krajín NATO.

"Sú tu snahy o to, aby sa situácia vyriešila diplomaticky, doposiaľ však žiadne riešenie neexistuje," povedal pre agentúru DPA hovorca ministerstva Stefan Hirsch. Hovorca ďalej uviedol, že turecké rozhodnutie sa zatiaľ nedotklo nijakých prebiehajúcich misií.

Podľa hovorcu však turecké rozhodnutie o obmedzení spolupráce s partnerskými krajinami NATO spôsobí problémy v dlhšom časovom horizonte, napríklad pri príprave na misie v Kosove, v rámci ktorej prebiehajú spoločné výcvikové programy.

Zabránili stretnutiam s voličmi

Jeden z predstaviteľov NATO, ktorého cituje agentúra Reuters, povedal, že niektoré podujatia už zrušené boli. "Ide o politický problém. Dúfame, že situácia sa po tureckom referende upokojí," dodal. Turecké reštrikcie sa pritom môžu potenciálne dotknúť aj všetkých 22 partnerských štátov NATO, vrátane Gruzínska či Švédska, z ktorých viaceré sa vojensky podieľajú na misiách NATO v krajinách ako Afganistan či Kosovo.

Napätie medzi Ankarou a viacerými západoeurópskymi krajinami, vyvolali rozhodnutia týchto štátov zabrániť tureckým politikom v stretnutiach s voličmi. Tureckí politici chceli na zhromaždeniach propagovať medzi tamojšou tureckou menšinou nadchádzajúce aprílové referendum, ktoré v prípade úspechu zabezpečí tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi väčšie právomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok