Voľby v Holandsku vyhrala podľa prvých odhadov strana súčasného premiéra

TA3 TASR ČTK
15.3.2017 21:19

Holandské parlamentné voľby výrazne vyhrala Ľudová strana pre slobodu a demokraciu premiéra Marka Rutteho, i keď o desať mandátov prišla. O druhé miesto sa s odstupom delí nacionalistická Strana pre slobodu Geerta Wildersa s ďalšími dvoma stranami. Vyplýva to z prvých prieskumov, ktoré zverejnili televízne stanice bezprostredne po uzavretí volebných miestností.

Stratili mandáty

Rutteho strana podľa odhadov agentúry Ipsos získala v 150 člennom parlamente 31 kresiel, zatiaľ čo Wildersova iba 19. Zostala tak za očakávaním, že bude s ľudovcami v tesnom súboji. Rovnaký počet, 19 mandátov, získali aj ďalšie dve strany – Kresťanskodemokratická výzva a Demokrati 66. Výrazne si podľa očakávaní pohoršil doterajší koaličný partner ľudovcov Strana práce. Namiesto súčasných 38 poslancov by mal mať v snemovni iba 9 zástupcov.

Vzhľadom na to, že aj ľudovci, napriek volebnému víťazstvu, prišli o 10 z doterajších 41 mandátov, čakajú Rutteho zrejme zložité koaličné rokovania. Do vlády bude musieť hľadať viac spojencov. Podľa odhadov by sa do zákonodarného zboru malo dostať celkovo 13 politických strán.

Voľby sa vyznačovali aj mimoriadne vysokou účasťou, keď k urnám prišlo približne 73 percent oprávnených voličov - stav o 19.45 hod. Väčší záujem o voľby mali Holanďania len v roku 2006, keď v rovnakom čase hlasovalo až 75 percent voličov.

Reagovali aj európski lídri

"Teším sa na ďalšiu dobrú spoluprácu ako priatelia, susedia a Európania,“ povedala v telefonickej gratulácii Ruttemu nemecká kancelárka Angela Merkelová, informoval jej hovorca Steffen Seibert.

"Gratulujem Holandsku za to, že zastavilo vzostup krajnej pracvice," uviedol na Twitteri francúzsky minister zahraničiaJean-Marc Ayrault.

"Úžasné prvé odhady," uviedol na Twitteri šéf liberálnej europarlamentnej frakcie ALDE a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt s tým, že proeurópske politické strany sú po voľbách na vzostupe. Dodal, že to znamená, že Holandsko zostáva liberálnou a proeurópskou baštou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok