Po 40 rokoch dokončia celovečerný film Orsona Wellesa

TA3 SITA
15.3.2017 10:59

Americká spoločnosť Netflix oznámila zakúpenie práv a financovanie nedokončeného filmu Orsona Wellesa The Other Side od the Wind. Pôvodné nakrúcanie sa začalo v roku 1970 a pokračovalo až do roku 1976.

Po 40 rokoch dokončia celovečerný film Orsona Wellesa
SITA/AP

Splnený sen Wellesových fanúšikov

"Pre všetkých, ktorí vyrastali uctievajúc remeslo a vízie Orsona Wellesa, je to splnený sen. Možnosť dať svetu Wellesovo nedokončené dielo bez zásahu do jeho umeleckého zámeru, mňa a Netflix napĺňa pýchou," uviedol vo vyhlásení riaditeľ spoločnosti Ted Sarandos.

O dokončenie filmu sa pred Netflixom pokúšal filmár Filip Jan Rymsza, zakladateľ produkčnej spoločnosti Royal Road Entertainment. V roku 2015 spustil na portáli Indiegogo crowdfundingovú kampaň s cieľom vyzbierať jeden milión dolárov, pričom do dnešného dňa na projekt získal viac ako 400 000 dolárov. Na 11 mesiacov sa odmlčal a po oznámení Netflixu zverejnil, že na projekte budú pracovať spolu.

orson-2_0a000002-0fc9-31f7.jpg

Film The Other Side of the Wind je považovaný za Wellesovu čiastočne autobiografickú satiru Hollywoodu a rozpráva príbeh legendárneho filmového režiséra pokúšajúceho sa o návrat nakrútením artového filmu, ktorý sa zmení na katastrofu. Frank Marshall, ktorý počas pôvodného nakrúcania v sedemdesiatych rokoch pracoval ako produkčný manažér, bude jedným z producentov projektu.

Ostalo 14 nedokončených filmov

Herec Peter Bogdanovich, ktorý bol členom pôvodného hereckého obsadenia, bude konzultantom. Autormi scenára sú Orson Welles spolu s Ojou Kodar. Marshall a Bodganovich na dokončenie postprodukcie použijú Wellesove poznámky. "Nemôžem tomu uveriť, ale po takmer štyroch dekádach snaženia som veľmi vďačný za nadšenie a húževnatosť Netflixu, ktorý nám umožnil dokončiť Orsonov posledný film," skonštatoval Marshall.

Producentmi sú spomínaní Marshall a Rymsza, výkonnými producentmi Peter Bodganovich, Jens Koethner Kaul, Beatrice Welles, Carla Rosen-Vacher, Olga Kagan a Jon Anderson. Netflix na projekte spolupracuje s Royal Road Entertainment.

Orson Welles bol americký herec, scenárista, producent a režisér. Jeho prvým celovečerným filmom bol Občan Kane, pre ktorý napísal scenár, režíroval ho a zahral si v ňom hlavnú úlohu. Film získal Oscara za scenár. Neskôr režíroval aj snímky ako Skvelí Ambersonovci (1942), Cudzinec (1946), Dáma zo Šanghaja (1948), Macbeth (1948), Othello (1952), Dotyk zla (1958), Proces (1962). Po jeho smrti v roku 1985 po ňom zostalo 14 nedokončených filmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok