Pavol Rusko už nie je obvinený v kauze privatizácie PPC

TA3, SITA
23.3.2012 19:35

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zrušil ako nezákonné a neopodstatnené uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Pavol Rusko už nie je obvinený v kauze privatizácie PPC
TASR

Vyšetrovateľ vzniesol Ruskovi obvinenie zo skutku, ktorého sa mal dopustiť ako minister hospodárstva a podpredseda vlády Slovenskej republiky. Zrušené obvinenie vychádzalo z toho, že Rusko skreslenou analýzou postupu privatizácie Paroplynového cyklu, a. s. Bratislava v roku 2004 uviedol do omylu vládu SR chýbajúcimi pasážami o nevýhodnosti privatizácie Paroplynového cyklu (PPC).

Rusko mal podľa pôvodného obvinenia spôsobiť za obdobie rokov 2005 a 2006 škodu minimálne 42 miliónov eur Fondu národného majetku Slovenskej republiky. Špeciálna prokuratúra v stanovisku upozorňuje, že na realizáciu privatizácie spoločnosti Paroplynový cyklus bol oprávnený výlučne príslušný orgán - Fond národného majetku Slovenskej republiky ako právnická osoba na základe poverenia vlády SR v súlade s rozhodnutím o privatizácii.

"Z uvedených skutočností jednoznačne vyplýva, že obvinený na uzatváraní zmluvy o kúpe akcií medzi predávajúcim a kupujúcim zo 4. marca 2004 participovať nemal, ani nemohol. Tým pádom ani nemohol ovplyvniť výšku údajne nevýhodnej kúpnej ceny," konštatovala špeciálna prokuratúra.

Ruskov postup na rokovaní vlády, keď opätovne nepredložil pôvodnú analýzu o nevýhodnej privatizácii, už nemohol mať žiadny dopad na údajnú nevýhodnú zmluvu o kúpe akcií z 4. marca 2004, kedy mal vzniknúť škodlivý následok. "Je preto nesporné, že doposiaľ vykonanými dôkazmi sa u obvineného nepodarilo preukázať v jeho konaní priamu príčinnú súvislosť so spôsobeným následkom pred uzavretím zmluvy," zdôvodnila špeciálna prokuratúra.

Prokuratúra vysvetľuje, že Rusko nepredložil pôvodnú analýzu o nevýhodnosti zmluvy až po škodlivom následku, ktorý bol spôsobený údajnou nevýhodnou zmluvou. "Teda po dokonaní predpokladaného trestného činu podvodu. Preto, ak vyšetrovateľ na základe dostupných relevantných dôkazov a po ich vyhodnotení dospel k záveru, že ich skutkové, ale i právne závery zodpovedajú bez rozumných pochybností tomu, že stíhaný skutok sa stal, a mal sa ho dopustiť práve obvinený, rozhodol unáhlene, predčasne a nesprávne," píše sa v stanovisku.

Doterajším vyšetrovaním podľa špeciálnej prokuratúry nebolo spoľahlivým spôsobom preukázané, že by Rusko svojím konaním naplnil všetky zákonné znaky skutkovej podstaty uvedeného trestného činu. Doposiaľ nebol zadovážený konkrétny dôkaz o tom, že svojím konaním umožnil, alebo by akýmkoľvek spôsobom participoval na uzatvorení zmluvy a na údajnom spôsobenom následku. Pre Pavla Ruska je rozhodnutie prokuratúry veľkou úľavou a hlboký zadosťučinením. "Len sa mi potvrdilo to, čo som cítil už dávno, že skutočným strážcom zákonnosti na Slovensku je Generálna prokuratúra a nie spolitizované vedenie rezortu vnútra," zdôraznil pre SITA.

Všetky útoky na prokuratúru zo strany odchádzajúcej vládnej koalície sa podľa neho teraz ukázali v pravom svetle. Cieľom bolo chrániť "vlastných" a proti tým, "ktorí nie sú ich", konať tak, ako to bolo voči mne, dodal Rusko. Zvažuje v tejto veci podniknúť právne kroky, aké, spresní po porade s právnikom na budúcu týždeň. "Určite neostane bez odozvy to, že sa tri dni vďaka vnútornému egoizmu človeka, ktorý sa chce zviditeľniť, moje meno citovalo v médiách ako meno kriminálnika."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok