Vojaci zdieľali fotografie nahých kolegýň z amerického námorníctva

TA3 ČTK
15.3.2017 08:12

Senát vo Washingtone riešil neoprávnené zdieľanie fotiek nahých príslušníčok amerického námorníctva. Tisíce súčasných i bývalých mariňákov na internete zhromažďovali a oplzlo aj výhražne komentovali odhalené zábery stoviek svojich kolegýň. Predstavitelia armády sľúbili vinníkov potrestať.

Vojaci zdieľali fotografie nahých kolegýň z amerického námorníctva
SITA/AP

Veliteľ námornej pechoty generál Robert Neller sa pred senátnym výborom pre ozbrojené zložky zaviazal, že poženie vinníkov k zodpovednosti všetkými právnymi aj inými dostupnými prostriedkami. Priznal tiež, že škandál môže narušiť nábor žien do bezpečnostných síl. Podľa neho je potrebné zmeniť kultúru v námorníctve, kde niektorí vojaci stále neakceptujú ženy ako spolubojovníčky. Nellera kritizovali najmä senátorky.

"Tento výbor počul podobné vyhlásenia aj v minulosti," oznámila Jeanne Shaheenová z opozičnej Demokratickej strany. "Je ťažké uveriť, že sa niečo naozaj urobí. Prečo by sme mali veriť, že to tentoraz bude iné ako predtým?" dodala.

Jej spolustraníčka Kirsten Gillibrandová upozornila, že obvinenia tohto druhu sa objavili už v roku 2013. "Ak nedokážeme zasiahnuť na Facebooku, ako máme byť schopní čeliť ruskej agresii a kybernetickým útokom naprieč našou armádou?" spýtala sa. Až 30.000 mariňákov zdieľalo nahé a väčšinou menovité fotky na medzitým zrušenej facebookovej skupine Marines United. Prípadom sa bude Senát zaoberať aj budúci týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok