Somálski piráti opäť zaútočili. Uniesli ropný tanker a žiadajú výkupné

TA3 TASR
15.3.2017 07:09

Somálski piráti sa pri pobreží svojej krajiny zmocnili ropného tankera s osemčlennou srílanskou posádkou a požadujú za jej prepustenie výkupné. Ide o prvý prípad unesenia komerčného plavidla v danej oblasti od roku 2012, uviedli príslušné somálske úrady.

Somálski piráti opäť zaútočili. Uniesli ropný tanker a žiadajú výkupné
Ilustračná fotografia: SITA/AP

Tanker s názvom Aris 13 plaviaci sa pod komorskou vlajkou vlastní spoločnosť Aurora so sídlom v Spojených arabských emirátoch. Ozbrojení piráti donútili posádku, aby s plavidlom namierila do prístavného mesta Alula. Tanker smeroval z Džibutska do somálskeho hlavného mesta Mogadišo.

Približne 15-členná skupina pirátov sa k tankeru priblížila na dvoch člnoch, loď však stihla vyslať tiesňové volanie. K tankeru boli vyslané bezpečnostné sily zo Somálska. Únos sa odohral v pondelok pri severnom pobreží krajiny, známom výskytom pašerákov zbraní a extrémistov zo skupiny aš-Šabáb.

 

Činnosť somálskych pirátov dosiahla vrchol v roku 2011, keď vykonali 237 prepadov a zajali stovky rukojemníkov. V uplynulých rokoch však pirátstvo pri somálskom pobreží ustalo vďaka zvýšenému hliadkovaniu zo strany členských krajín Severoatlantickej aliancie, Číny, Indie či Iránu.

Činnosť pirátov spôsobuje námornej doprave miliardové škody. Napriek zlepšeniu situácie OSN minulý rok v októbri varovala, že situácia nie je stabilná a somálski piráti predstavujú pre medzinárodné komerčné plavidlá naďalej reálnu hrozbu. NATO ukončilo svoju misiu pri Somálsku v decembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok