Rusi chcú letieť na Mesiac, hľadajú dobrovoľníkov na prvú cestu

TA3 ČTK
14.3.2017 18:54

Ruská kozmická agentúra spustila otvorený nábor nových kozmonautov, ktorí majú ako prví použiť novú kozmickú loď na cestu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu a na Mesiac.

Rusi chcú letieť na Mesiac, hľadajú dobrovoľníkov na prvú cestu
SITA/AP (ilustračné foto)

Vyberú šesť až osem ľudí

Na tlačovej konferencii v Moskve to oznámil námestník šéfa Roskosmosu Alexandr Ivanov. Do konca roka má byť vybraných šesť až osem nových kozmonautov. Vybraní kandidáti prvýkrát vyskúšajú kozmickú loď pri lete na ISS a stanú sa prvými Rusmi, ktorí vkročia na povrch Mesiaca, povedal Ivanov.

Hlásiť sa majú ruskí občania starší ako 35 rokov, výhodou je pôsobenie v leteckom alebo v kozmickom priemysle. Povinná je znalosť angličtiny, národnosť ani pohlavie nerozhoduje. Kozmická loď Federacija má v budúcnosti nahradiť súčasnú dopravnú loď Sojuz a Progress.

Na obežnú dráhu má posádku dopravovať nosná raketa Angara. Vývoj novej kozmickej lode sa začal v roku 2009, prvý bezpilotný štart sa má uskutočniť z nového kozmodrómu Vostočnyj v roku 2019.

Výber bol obmedzený

Na cestu do vesmíru je v súčasnosti pripravených tridsať Rusov, z ktorých približne polovica už v kozme bola. Rekordmanom je Gennadij Padalka, ktorý už štartoval päťkrát a vo vesmíre strávil 878 dní, čo je najviac zo všetkých.

Roskosmos doplňoval oddiel kozmonautov už viackrát, v roku 2012 bol ale prvýkrát nábor otvorený, teda prístupný komukoľvek. Do tej doby sa o cestu do vesmíru smeli uchádzať len vojenskí letci alebo zamestnanci podnikov kozmického odvetvia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok