Europoslanca za jeho výroky o ženách bezprecedentne potrestali

TA3 TASR
14.3.2017 14:25

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani oznámil, akému trestu bude čeliť poľský europoslanec Janusz Korwin-Mikke kvôli svojim neprijateľným poznámkam proti rodovej rovnosti, keď sa zastával rozdielneho odmeňovania žien a mužov.

Europoslanca za jeho výroky o ženách bezprecedentne potrestali
SITA/AP

Tajani v pléne EP zdôraznil, že ide o bezprecedentne prísne sankcie. Poľskému poslancovi prepadnú po dobu 30 dní poslanecké diéty, po dobu desiatich dní má pozastavenú parlamentnú činnosť a po dobu jedného roka nesmie zastupovať Európsky parlament ako inštitúciu, čo v praxi znamená nemožnosť zúčastňovať sa na zahraničných delegáciách EP. Korwin-Mikke je členom Výboru EP pre zahraničnú politiku a tiež členom Delegácie EP pre vzťahy s Čínskou ľudovou republikou. Ako náhradník je evidovaný vo Výbore pre priemysel, výskum a energetiku.

"Nebudem tolerovať takéto správanie, najmä pokiaľ ide o niekoho, od koho sa očakáva, že bude s patričnou dôstojnosťou plniť svoje povinnosti ako zástupca európskych krajín. Tým, že urazil všetky ženy, europoslanec naznačil, že opovrhuje našimi najzákladnejšími hodnotami," vyhlásil Tajani. Podľa jeho slov je udelený trest primeraný vzhľadom na závažnosť trestného činu a dodal, že takéto správanie na pôde europarlamentu nebude nikdy povolené.

Krajne pravicový europoslanec zo skupiny nezaradených Janusz Korwin-Mikke pred dvoma týždňami na zasadnutí EP v Bruseli uviedol, že "ženy zarábajú menej než muži, pretože sú menšie, slabšie a menej inteligentné". Korwin-Mikke už bol raz v EP finančne potrestaný, a to v júli 2016 za rasistické výroky na adresu utečencov zastavením poslaneckých aktivít na päť dní a zmrazením finančných prídavkov na desať dní vo výške 3060 eur, ako aj v roku 2015 za hajlovanie na pôde EP a za prirovnanie mladých nezamestnaných k "černochom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok