Čistý deň odmieta obvinenia, ukázal chovancov aj rodičov

TA3 ČTK
14.3.2017 12:46

Zamotaná kauza Čistého dňa má pokračovanie. Zariadenie po vlaňajších podozreniach zo zneužívania dievčat čelí novým obvineniam. Dve klientky, ktoré zastupuje bývalý poslanec Daniel Lipšic, obvinili vedenie zariadenia z vydierania a ďalších trestných činov. Čistý deň výhrady odmietol a pred kamerami ukázal ďalších chovancov ale aj rodičov.

Bola počas výpovede zdrogovaná?

Kauza sa začala vlani na jeseň. Opozičná poslankyňa parlamentu Nátalia Blahová na blogu písala o údajnom znásilnení štrnásťročného dievčaťa terapeutom ústavu. Výsledky policajného vyšetrovania zatiaľ nie sú známe a ministerstvo sociálnych vecí a rodiny ponechalo centru akreditáciu.

Najnovšie sa dve klientky, z ktorých jedna z centra ušla, rozhodli podať trestné oznámenie na vedenie zariadenia pre obmedzovanie osobnej slobody, vydieranie a nabádanie na krivú výpoveď. Zastupuje ich bývalý poslanec a exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic, ktorý o oznámení bez bližších podrobností informoval.

Vedenie centra výčitky z protiprávneho konania voči klientkam odmietlo. „Tieto dievčatá podľa mňa neprejavujú svoju vôľu,“ povedal riaditeľ zariadenia Peter Tománek. Dodal, že súčasná kauza môže viesť k zániku centra. Toho sa zastalo aj niekoľko súčasných a bývalých klientov, rovnako ako matky spomínaných dievčat. Jedna z nich dokonca uviedla, že podľa nej bola jej dcéra počas výpovede zdrogovaná.

Porušenie pravidiel nepovažuje za závažné

Nedávno vyšlo najavo, že jedna z dvojice dievčat, ktorá sa medzičasom stala plnoletou, v minulosti viedla lascívnu komunikáciu cez sociálnu sieť s opozičným poslancom Borisom Kollárom. Kollár sa obhajoval tým, že ho kontaktovalo dievča a nevedel, koľko má rokov. V prípade taktiež vypovedal na polícii.

Podozreniami z pochybného konania resocializačného centra sa najprv zaoberalo aj slovenské ministerstvo sociálnych vecí. Minister Ján Richter rozhodol, že akreditáciu centru neodoberie, i keď mu príslušná komisia s ohľadom na pochybenie centra navrhla opačné rozhodnutie. Richter to obhajoval tým, že zistené porušenia pravidiel neboli natoľko vážne, aby povolenie centru odobral. Za toto rozhodnutie ho kritizovala opozícia aj niektorí odborníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok