Súd rehabilitoval obeť komunistického režimu, ktorú na úteku roztrhali psy

TA3 ČTK
14.3.2017 11:52

Slovenský súd rehabilitoval východonemeckého utečenca Hartmuta Tautza, ktorý v roku 1986 pri pokuse o prekročenie prísne stráženej hranice medzi vtedajším Československom a Rakúskom, podľahol zraneniam spôsobeným psami československej pohraničnej stráže.

Súd rehabilitoval obeť komunistického režimu, ktorú na úteku roztrhali psy
TASR

Neposkytli mu lekársku pomoc

Informovala o tom medzinárodná Platforma európskej pamäte a svedomia, ktorá proces s Tautzovými príbuznými iniciovala. Na základe verdiktu bude môcť rodina požiadať Slovensko o odškodnenie. Podľa právnika Ľubomíra Müllera, ktorý rodinu obete zastupoval, ide o prvé rozhodnutie slovenského súdu ohľadom morálnej satisfakcie obeti takzvanej železnej opony.

„Automatická rehabilitácia zo zákona by sa naňho vzťahovala, ak by bol odsúdený. To však nebol, pretože ho zranili. Neposkytli mu potrebnú lekársku pomoc a následne zomrel. Trestné stíhanie proti nemu vôbec nezačalo,“ citoval Denník N Müllera, podľa ktorého sa zákon o súdnej rehabilitácii vzťahuje aj na také prípady, ako bola Tautzova smrť.

pohranicna-straz-ceskoslovensko-1140-px-tasr-vlastimil-andor_0a000002-c82e-51b7.jpg

Ide o prelomový verdikt

Verdikt, ktorý súd vyniesol, uvítal aj Ústav pamäti národa. „ÚPN považuje rozhodnutie súdu za prelomové. Po desaťročiach sa pozostalí konečne dočkali morálnej satisfakcie,“ uviedol predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Podľa výkonnej riaditeľky Platformy európskej pamäti a svedomia Neely Winklemannovej po rozhodnutí súdu môžu podobne postupovať aj ďalšie rodiny obetí železnej opony.

Tautz sa pokúsil ako osemnásťročný utiecť z komunistického Československa do Rakúska cez hranice na okraji Bratislavy. Pri príležitosti 30. výročia jeho smrti mu vlani odhalili v Bratislave pamätník. Aj v súvislosti s Tautzovou smrťou platforma podala vlani v Nemecku trestné oznámenie na niekdajšie špičky československého komunistického režimu. Pri pokusoch o útek z Československa cez železnú oponu zomrelo podľa odhadov asi 400 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok