Začal sa maturitný týždeň. Vedomosti si overí vyše 40-tisíc stredoškolákov

TA3 TASR
14.3.2017 07:11

Pre viac ako 40-tisíc žiakov sa začínajú písomné maturity. V utorok ich čaká test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, v stredu si otestujú svoje vedomosti z vybraného cudzieho jazyka. Do konca týždňa budú postupne maturovať z matematiky a žiaci zo škôl národnostných menšín aj z maďarského a ukrajinského jazyka.

Čaká ich test aj sloh

Písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry podľa informácií ministerstva školstva absolvuje 37.612 stredoškolákov a zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry zas 1743 žiakov zo škôl a tried s vyučovacím jazykom maďarským.

Test obsahuje 40 úloh s výberom odpovede a 24 úloh, pri ktorých je potrebné uviesť krátku odpoveď. Na vyplnenie tohto testu majú žiaci 100 minút. Časť maturantov vyplní maturitné zadania zo slovenčiny aj elektronickou formou.

Testy pre papierovú aj elektronickú formu sú rovnaké. Po nich čaká maturantov sloh. Na jeho napísanie majú 150 minút. Vybrať si môžu zo štyroch žánrov. Témy slohovej práce vyžrebujú a vyhlásia prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko o 12.20 hod. Zverejnia sa aj na internetových stránkach ministerstva školstva, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, CVTI SR - školských výpočtových stredísk.

Bilingválne školy majú novinku

Maturity pokračujú v stredu testom a slohovou prácou z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 a B2. Novinkou tento rok je, že celkovo 1300 žiakov z bilingválnych stredných škôl bude po prvý raz maturovať z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Vo štvrtok čaká maturantov, ktorí sa prihlásili na maturitu z matematiky, externý test. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 17. marca test a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského a ukrajinského pre žiakov škôl týchto národnostných menšín.

Výsledky písomných maturít si môžu školy preberať 3. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 4. – 5. mája. Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 4. – 7. apríla. Opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. – 8. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok