Situácia v Peru je kritická. Povodne pripravili o domov tisícky ľudí

TA3 TASR
14.3.2017 06:28

Povodne v juhoamerickom štáte Peru, ktoré sú dôsledkom intenzívnych zrážok, zničili už asi 12.000 obytných domov. Prírodnú katastrofu pocítilo na vlastnej koži doteraz okolo 50.000 ľudí, informoval peruánsky premiér Fernando Zavala.

Situácia v Peru je kritická. Povodne pripravili o domov tisícky ľudí
foto ilu SITA/AP

Práve z jeho iniciatívy sa uskutočnilo stretnutie zainteresovaných na celoštátnej úrovni. Vyplýva z neho, že situácia v krajine bude kritická ešte najmenej dva týždne, pretože najvyššie stupne varovania pred povodňami sú v platnosti na desiatich riečnych tokoch. Navyše meteorológovia varujú pred pokračovaním zrážok na severe Peru i v jeho zalesnených oblastiach.

Pod vodou sú v zasiahnutých oblastiach nielen domy, ale aj cesty a na niektorých miestach i orná pôda. Päť percent ciest je poškodených v dôsledku zosuvov pôdy. V meste Piura, ktoré patrí medzi najvážnejšie zasiahnuté lokality, sa uskutoční mimoriadne zasadanie peruánskej vlády, uviedol premiér s tým, že členovia kabinetu na ňom vyhodnotia reakcie samospráv na krízovú situáciu a prijmú opatrenia na obnovu postihnutých oblastí.

Témy: Peru obydlie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok