Východné pobrežie USA zasiahla snehová víchrica, zrušili tisícky letov

TA3 TASR
14.3.2017 05:44

Letecké spoločnosti pôsobiace v USA začali postupne rušiť viac ako 5000 naplánovaných letov. Dôvodom je snehová víchrica Stella, ktorá zasiahla východné pobrežie USA, informoval portál FlightAware.

Bolo neobvykle teplo

Fujavica na východné pobrežie USA udrela po tom, ako počasie v januári a vo februári bolo na túto časť USA neobvykle teplé: teplota neraz presiahla 20 stupňov Celzia. Posledné dni však na východe USA panovali pre toto obdobie nezvyčajne nízke teploty, od mínus štyri až do dvoch stupňov Celzia.

Predpokladá sa, že okrem východného pobrežia víchrica zasiahne aj oblasť Veľkých prérií a tzv. stredoatlantickú oblasť. Agentúra Reuters uviedla, že guvernéri štátov New York, New Jersey, Pensylvánia a Virgínia už vyhlásili stav núdze. Ide o regióny, kde žije okolo 50 miliónov ľudí.

Očakávajú aj pol metra snehu

Husto sneží v oblasti Bostonu, New Yorku, Baltimoru i Filadelfie. Očakáva sa, že napríklad v okolí New Yorku napadne do stredy rána do 60 centimetrov snehu. Hranica, kde sa snehové zrážky menia na dažďové, prechádza južne od Washingtonu.

Newyorská radnica vyzvala obyvateľov mesta, aby podľa možnosti zostali doma alebo aspoň nepoužívali autá, kým technické služby sneh z ciest neodstránia. Varovala tiež pred nízkou viditeľnosťou kvôli hustému sneženiu a nárazovému vetru.

Energetické spoločnosti sa pripravili na možné výpadky v dodávkach elektrického prúdu. Očakávajú sa aj výpadky v železničnej a autobusovej doprave a možné prerušenie na viacerých linkách newyorského metra. Štátne školy v New Yorku zrušili vyučovanie. Rovnaké nariadenie vydali aj úrady v ďalších mestách, napr. v Bostone, v okrese Fairfax County či vo Filadelfii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok