Hrozí príliv utečencov? Turci chcú prehodnotiť migračnú dohodu

TA3 TASR
13.3.2017 20:28

Turecký minister pre európske záležitosti Ömer Čelik navrhol prehodnotenie migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom z marca 2016. Tento krok prichádza v čase diplomatického napätia medzi Ankarou a viacerými členskými štátmi EÚ.

Hrozí príliv utečencov? Turci chcú prehodnotiť migračnú dohodu
SITA/AP

Riskantné plavby vraj nedopustia

Podľa Čelika by sa mala prehodnotiť tá časť dohody, ktorá hovorí o pozemných migračných trasách. Turecko však podľa neho nedopustí, aby sa obnovili riskantné plavby migrantov cez Egejské more.

"Situácia ohľadne pozemných trás by sa mala prehodnotiť," povedal Čelik pre tlačovú agentúru Anadolu. Turecko má pozemné hranice s dvoma členskými krajinami EÚ - s Gréckom a Bulharskom.

Jedno z ustanovení dohody z 18. marca 2016 vyžaduje od tureckej strany, aby prijala všetky potrebné opatrenia a zabránila vzniku nových pozemných a morských trás nelegálnej migrácie smerom do Európy.

Vzťahy sú napäté

Po ochladení vzťahov medzi Ankarou a Bruselom, ktorý kritizuje správanie tureckej vlády po neúspešnom júlovom pučí, turecké strana viackrát avizovala "prehodnotenie" dohody o nelegálnej migrácii.

V praxi však k tomu ešte nedošlo. Spory medzi EÚ a Ankarou najnovšie eskalovali po sérii zákazov vystúpení tureckých politikov na politických zhromaždeniach tureckých komunít v Nemecku a Holandsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok