Holandské voľby môžu ovplyvniť Európsku úniu, tvrdia odborníci

TA3 TASR
13.3.2017 19:23

Holanďania v stredu rozhodnú o svojej - a podľa mnohých komentárov aj o budúcnosti celej Európskej únie. Parlamentné voľby ukážu, či zvíťazí populizmus krajnej pravice. Výsledok hlasovania v krajine tulipánov môže totiž podľa expertov ovplyvniť ďalšie hlasovania vo Francúzsku a Nemecku. Podľa posledných prieskumov mierne vedie súčasný premiér.

Nezískali by väčšinu

Holandská liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu premiéra Marka Rutteho a populistická Strana za slobodu Geerta Wildersa majú vyrovnanú podporu voličov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v pondelok ráno, po víkendovej diplomatickej konfrontácii s Tureckom.

Podľa tohto prieskumu televíznej stanice EénVandaag by obe najsilnejšie politické strany získali v 150-člennej dolnej komore parlamentu po 24 parlamentných kresiel - ani jedna z nich by teda nemala väčšinu. Ďalších 12 strán by pravdepodobne získalo najmenej po jednom kresle, ukázal prieskum.

Jeho výsledky zverejnili po niekoľkých dňoch eskalácie napätia medzi Tureckom a Holandskom, ktoré zabránilo tureckým ministrom vystúpiť v Rotterdame na politickom zhromaždení na podporu tureckého ústavného referenda.

Odmieta ho tolerovať

Strana, ktorá vyhrá stredajšie voľby, bude musieť vytvoriť koalíciu viacerých strán, aby mohla vládnuť. Diváci, ktorí v pondelok večer v televízii sledovali vôbec prvú predvolebnú debatu Rutteho s Wildersom, označili za víťaza Rutteho. "Rutte sa javil najlepšie prakticky vo všetkých oblastiach. Ľudia konštatovali, že znel lepšie a presvedčivejšie ako Wilders," uviedla TV stanica EénVandaag na základe prieskumu medzi 9000 jej divákmi. Wilders sa doteraz na iných predvolebných debatách nezúčastnil.

Televízny kanál EénVandaag však súčasne upozornil, že 40 percent voličov sa ešte stále definitívne nerozhodlo a desať percent vôbec nevie, koho bude voliť. Premiér Rutte v televíznej debate s určitosťou povedal, že bez ohľadu na výsledky volieb nebude spolupracovať s Wildersom. "Dokonca ani tolerovaním sa - nie, nikdy!" vyhlásil. Wilders v rokoch 2010-12 predchádzajúcu Rutteho vládu "toleroval", poznamenáva agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok