Ruský bloger lovil v kostole Ježiša Krista, hrozí mu väzenie

TA3 ČTK
13.3.2017 18:36

V uralskom Jekaterinburgu sa začal súd s ruským blogerom Ruslanom Sokolovskym, ktorý bol obvinený z hanobenia viery po tom, ako v najväčšom pravoslávnom kostole v meste lovil pokémonov.

Ruský bloger lovil v kostole Ježiša Krista, hrozí mu väzenie
SITA/AP

Tieto virtuálne postavy sú chytané v reálnom svete pomocou mobilných telefónov. Podľa agentúry Interfax obvinenému hrozí až sedem rokov väzenia. 22-ročný mladík bol zadržaný vlani a podľa ruských liberálnych médií je jeho väznenie nezákonné.

Organizácia Amnesty International proces s blogerom odsúdila a označila ho za väzňa svedomia. Sám Sokolovsky sa pred súdom označil za ateistu a svoju vinu odmietol uznať.

Ruskú pravoslávnu cirkev podľa agentúry AFP nepobúril fakt, že Sokolovsky sa v kostole pohyboval s mobilom v ruke a prenasledoval neexistujúce postavy. Problémom je video, ktoré počas svojej akcie nakrútil a ktoré na internete zhliadlo 1,6 milióna ľudí.

Sokolovsky v ňom konštatuje, že sa mu "bohužiaľ nepodarilo nájsť najvzácnejšieho pokémona, ktorým je Ježiš Kristus". Sokolovskeho obvinili pre to, že svojím vyhlásením poprel existenciu Boha, čo je vraj prejav šírenia náboženskej neznášanlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok