Extrémizmus je na vzostupe, zneužíva reputáciu ozbrojených síl

TA3 TASR
13.3.2017 16:50

Slovensko v súčasnosti čelí prejavom extrémizmu a netolerancie, ktoré sa objavujú v rôznej podobe a intenzite a zasahujú mnohé oblasti spoločnosti. Jednou z nich je aj bezpečnostný sektor, ktorého zdravý a stabilný vývoj je základom zachovania zvrchovanosti štátu a jeho demokratického zriadenia.

Extrémizmus je na vzostupe, zneužíva reputáciu ozbrojených síl
SITA/Marek Mrviš

Extrémizmu sa treba postaviť

Na tento fakt upozorňujú štátni tajomníci ministerstva obrany Marián Saloň a Róbert Ondrejcsák. Podľa ich slov, akékoľvek extrémistické prejavy, ktoré tento zdravý vývoj narušujú, je potrebné nielen verbálne odsúdiť, ale postaviť sa im s plnou razanciou a odhodlaním.

„Ctíme a uznávame hodnoty demokracie, akými sú rešpektovanie ľudských práv a rovnosť jednotlivcov nezávislá od ich pôvodu či presvedčenia. Tieto hodnoty musíme chrániť otvorene a verejne,“ dodali vo vyhlásení.

„Rovnako tak si ctíme slobodu prejavu názoru, ako aj slobodnú diskusiu, vrátane tej o našich zahraničnopolitických prioritách, ku ktorým patrí aj pôsobenie v euroatlantických bezpečnostných a obranných štruktúrach,“ zdôrazňujú štátni tajomníci.

Poukázali na prekrúcanie faktov

Podľa vlastných slov odmietajú prekrúcanie faktov, zavádzanie a vedomé šírenie klamstiev. „Práve tie sa stávajú súčasťou prejavov extrémistických skupín v našej krajine, ktoré sa snažia upútať svojou hlasitosťou a viditeľnosťou,“ vysvetlili.

Extrémizmus je podľa štátnych tajomníkov nebezpečný v každej podobe a na každom fóre. Obzvlášť znepokojujúci je však vtedy, ak sa spája s pôsobením ozbrojených síl. „Tie sa či už ako celok, ale i prostredníctvom jednotlivcov, nesmú nikdy stať nástrojom pre prejavy a názory, ktoré sú nezlučiteľné s ich základnými princípmi a úlohami. Bohužiaľ, v posledných týždňoch dochádza k zneužívaniu dobrého mena Ozbrojených síl SR účelovými prepojeniami zo strany rôznych pochybných skupín. To je neprijateľné. Tak, ako naše profesionálne vojačky a vojaci sú pripravení nasadzovať svoje životy za našu bezpečnosť a demokraciu, my musíme byť pripravení chrániť ich profesionalitu a renomé,“ zdôraznili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok