Ďalší človek z MZV prehovoril o praktikách počas predsedníctva

TA3 TASR
13.3.2017 12:22

K obvineniam o predražených zákazkách Zuzany Hlávkovej a Pavla Szalaia sa pridal ďalší údajný, bývalý zamestnanec Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR 26-ročný Juraj Zelinka. "Opäť ide o to, že výber dodávateľov bol robený naoko," uviedol Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko.

Agentúra mala pracovať ešte pred výberom

Zelinka o tom informoval na blogu mimovládky. Tlačovej konferencie sa nezúčastnil, pretože si momentálne neželá medializáciu v takejto veľkej forme. Podľa Šípoša však bude ochotný reagovať na podnety. Na odbor pre komunikáciu a prezentáciu na MZV nastúpil potom, čo Hlávková a Szalai odišli. V rámci svojej agendy sa mal zaoberať i verejným obstarávaním na zabezpečenie krátkych prezentačných filmov, reklamných spotov a videí.

Zelinka pripustil, že spoty boli profesionálne spracované a podľa všetkého bola ich cena primeraná. Prekážal mu však spôsob, akým verejné obstarávanie prebiehalo. Podľa neho bolo pochybné a netransparentné. Tvrdí, že v polovici apríla 2016 na jednom zo stretnutí malo ministerstvo navrhnúť fiktívny prieskum trhu a osloviť s ponukou tri agentúry. "Spraviť 'prieskum trhu' napriek tomu, že konkrétna agentúra bola už vo fáze, kedy na spotoch aktívne pracovala niekoľko týždňov," tvrdí bývalý zamestnanec. Malo ísť o firmu Loco Agency, ktorá patrí režisérovi Petrovi Núňezovi.

Ako Šípoš spresnil, najskôr malo ísť o jednu zmluvu s uvedenou firmou v sume približne 160.000 eur, čiže strop predsedníckej výnimky z verejného obstarávania, no nakoniec sa vytvorili tri zmluvy – dve podpísala agentúra a jednu Núňez ako fyzická osoba. Ten mal TIS potvrdiť, že súťaž prebehla. "Veľmi podobnú skúsenosť má s tzv. dokrútkami, ktoré boli súčasťou otváracieho koncertu pre VIP hostí. Celé sa to sprocesovalo na poslednú chvíľu, rokovalo sa priamo s firmou Elaia - Design Studio," uviedol Šípoš.

Stretnú sa s premiérom

TIS sa má stretnúť s premiérom SR Robertom Ficom. Rokovať majú o korupcii. Šípoš povedal, že ak nebude cítiť snahu riešiť situáciu z premiérovej strany, nebude vidieť dôvod na ďalšie stretnutia. Zároveň potvrdil, že TIS podal opätovne podnet na políciu, Najvyšší kontrolný úrad SR, Protimonopolný úrad SR a Úrad pre verejné obstarávanie.

Hovorca rezortu diplomacie Peter Susko tvrdí, že išlo o bývalého stážistu. "Na MZVaEZ SR od minulého týždňa prebieha hĺbková kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorej zmyslom je preveriť zákonnosť všetkých postupov týkajúcich sa obstarávania tovarov a služieb pre predsedníctvo SR v Rade EÚ. Rovnako tak sme požiadali o kontrolu aj Úrad pre verejné obstarávanie ako aj Protimonopolný úrad, ktoré tiež prebiehajú. MZVaEZ SR poskytuje týmto orgánom maximálnu súčinnosť. Blogy na internete a články v médiách sú podnetmi, ktorými sa uvedené kontroly zaoberajú, ale je naozaj potrebné, aby sa k odôvodnenosti či neodôvodnenosti podozrení vyjadrili tí, ktorí na to majú zo zákona právo a kompetencie. Počkajme si na výsledky už zmienených kontrol," uviedol Susko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok