Slováci obrali rakúske firmy o milióny eur

SITA
23.3.2012 08:39

Falošný zástupca slovenského ministerstva hospodárstva vylákal od rakúskych firiem na fingovaných poplatkoch najmenej tri milióny eur, prisľúbili im účasť na projekte v Leviciach v hodnote 127 miliónov eur.

Slováci obrali rakúske firmy o milióny eur
SITA

Ako upozorňujú dnešné Hospodárske noviny (HN), prípad je už na polícii a minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) si na pondelok pozval zástupcu rakúskeho veľvyslanectva.
Firmy dostali po prísľuboch falošného zástupcu rezortu údajné úradné rozhodnutia o „vyrubení správneho poplatku“ s hlavičkou ministerstva hospodárstva, ktoré sú falzifikátmi. O projekte, ktorý mal byť dotovaný štátom, zodpovední nič nevedia. Hospodárske noviny majú k dispozícii kópiu jedného z falošných dokumentov, ktorý dostali tri oklamané spoločnosti z južného Rakúska.

Za účasť na „rozvoji infraštruktúry a bytového hospodárstva pre mesto Levice“ mali uhradiť správne poplatky po viac než 164-tisíc eur. Na dokumente sú údaje ministerstva hospodárstva, štátny znak, ale chýba na ňom úradná pečiatka. „Podávame trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu podvodu,“ povedala pre HN hovorkyňa rezortu Daniela Piršelová. Okradnuté rakúske firmy na Slovensku zastupuje advokátska kancelária Dedák&partners. „Je to veľmi čerstvé, dozvedeli sa o tom len vo štvrtok, nechcú sa k tomu vyjadrovať,“ uviedol pre HN advokát Štefan Dedák.

O údajnom europrojekte, na ktorom mali Rakúšania participovať, nevie nič rezort hospodárstva, ani mesto Levice. „To bude celé nezmysel. Za 127 miliónov eur by som vybudoval nové Levice,“ povedal primátor Štefan Mišík. 

Vo falošnom úradnom rozhodnutí pre firmy sa uvádza, že peniaze majú poslať na účet ministerstva hospodárstva. Nie však priamo, ale cez združenie Bau Arge Levice so sídlom v Obervallachu v Rakúsku. HN nenašli na internete žiadne telefónne číslo, e-mailovú adresu, ani iný kontakt na toto združenie. Od Rakúšanov vymáhali správne poplatky, ktoré podľa zákona ani nejestvujú. Noviny pripomínajú, že za poskytnutie štátnej pomoci ani za účasť na projekte sa oficiálne nič neplatí. Minister Miškov vyzýva podnikateľov na maximálnu opatrnosť pri komunikácii s rôznymi takzvanými expertmi na dotácie a odporúča im overovať si informácie oficiálnymi cestami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok