Násilie na deťoch v Sýrii stúpa, dosiahlo rekordnú úroveň

TA3 TASR
13.3.2017 08:21

Utrpenie detí v Sýrii sa výrazne zhoršilo. Vyhlásil to Detský fond OSN a ako argument uviedol údaje za vlaňajšok. Prudko sa totiž zvýšili počty zabitých a zranených detí a tiež naverbovaných detských vojakov. Išlo teda o najhorší rok pre vyrastajúcu generáciu Sýrčanov.

Násilie na deťoch v Sýrii stúpa, dosiahlo rekordnú úroveň
SITA/AP

Útočia na školy, ihriská aj nemocnice

Počet detí, ktoré zatiahli do bojov, prudko stúpol nad 850, čo je dvakrát viac v porovnaní s rokom 2015. "Hĺbka ich utrpenia nemá obdobu," uviedol Geert Cappelaere, regionálny šéf UNICEF pre Blízky východ. Vlani vôbec nepoľavili útoky na školy, nemocnice, ihriská, parky a rodinné domy, pretože sýrska vláda, jej spojenci a odporcovia majú k medzinárodnému vojnovému právu ľahostajný postoj.

Podľa UNICEF najmenej 255 detí bolo vlani zabitých v školách alebo blízko nich; školu nenavštevuje 1,7 milióna detí. Jedna z troch škôl v Sýrii je nepoužiteľná, niektoré aj preto, že ich majú obsadené ozbrojené skupiny.
Deťom po celej krajine hrozia tiež vážne zranenia pri hre v okolí pozemných mín a kazetovej munície. Odmínovacie akcie v oblastiach kontrolovaných opozíciou závažne brzdí nedostatok expertov.

Po šiestich rokoch vojny závisí od humanitárnej pomoci približne šesť miliónov sýrskych detí. Štvrť milióna z nich je uviaznutých v obliehaných oblastiach, preto sú odrezané od takejto pomoci, a mnoho ďalších detí žije v regiónoch, do ktorých dostať sa je ťažké.

Deťom hrozia doživotné traumy

Deti nezabíjajú len bomby a guľky, ale tiež nedostupnosť lekárov a základných zdravotníckych služieb, upozornil UNICEF. Desiatky detí zomierajú na choroby, ktorým sa dá predchádzať. Z niekoľkých miliónov detí sa stali utečenci v rámci Sýrie, pričom ďalších 2,3 milióna ich ušlo za hranice do ďalších štátov v regióne. Keďže sa zintenzívnilo celkové utrpenie, čoraz väčší počet rodín sa uchyľuje ku krajným krokom a riešeniam, napríklad donútia deti vstúpiť do manželstva alebo robiť detskú prácu.

"Úplne každé dieťa je na celý život poznačené; má to strašné následky na ich zdravie, pocit pohody a na budúcnosť," dodal Cappelaere. Údaje boli zverejnené v správe UNICEF len dva dni pred šiestym výročím ľudového povstania, ktoré eskalovalo do občianskej vojny. Deti sa nachádzali medzi prvými obeťami brutálnych zásahov vlády. Obyvatelia juhosýrskeho mesta Dará na pochode 15. marca 2011 žiadali prepustenie tínedžerov-študentov zatknutých za to, že na múry školy napísali protivládne heslá. Týchto tínedžerov vo väzbe mučili.

V správe zverejnenej pred týždňom medzinárodnou charitatívnou organizáciou Save the Children sa uvádzalo, že u sýrskych detí a mládeže sa prejavuje "toxický stres", ktorý môže viesť k celoživotným zdravotným problémom, zápasom so závislosťou a duševným poruchám trvajúcim aj v dospelosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok