Rezort dopravy ukázal, ako chce znížiť pokuty za emisné kontroly

TA3 TASR
12.3.2017 13:21

Ministerstvo dopravy predstavilo návrh, ako chce znížiť pokuty za neplatné alebo chýbajúce emisné či technické kontroly. Do pripomienkového konania odoslalo návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorý má novinky zaviesť do praxe.

Rezort dopravy ukázal, ako chce znížiť pokuty za emisné kontroly
TASR/Martin Baumann

Nový motivačný nástroj

Okrem iného má priniesť aj liberalizáciu staníc technickej kontroly. "Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. júla 2017 vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu," avizovala hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Čo sa týka pokuty za chýbajúcu či neplatnú emisnú alebo technickú kontrolu, vodičovi hrozí v súčasnosti v obidvoch prípadoch pokuta vo výške 165 eur. Od 1. januára 2016 pritom platí, že ak majiteľ auta zaplatí do 15 dní dve tretiny z tejto pokuty, považuje sa za uhradenú.

Teraz ministerstvo v novele zákona navrhuje, že ak si majiteľ auta dodatočne splní túto svoju povinnosť, čiže absolvuje technickú alebo emisnú kontrolu a zaplatí do 15 dní jednu tretinu z pokuty, táto sankcia sa bude považovať za uhradenú. "Tento nástroj bude zároveň motivačným nástrojom pre všetkých prevádzkovateľov vozidiel, aby si svoje povinnosti aj dodatočne splnili čo najskôr, a tým sa vyhli pokute v plnej výške," odôvodnila Ducká.

Chcú zvýšiť počet staníc

Pripomenula tiež, že od januára 2016 je spustený aj jednotný informačný systém cestnej dopravy, prostredníctvom ktorého si môžu všetci motoristi nastaviť notifikáciu, ktorá ich vopred upozorní na blížiaci sa termín technickej a emisnej kontroly.

Čo sa týka novelou navrhovanej liberalizácie trhu so stanicami technickej kontroly a emisnej kontroly, tá má umožniť to, že takúto stanicu si bude môcť založiť každý, kto splní zákonom stanovené podmienky. Ministerstvo dopravy by už totiž nemalo limitovať počet týchto staníc tak, ako to je doteraz.

V súčasnosti počet staníc technickej kontroly určuje ministerstvo na každý okres. Od takéhoto kroku si rezort sľubuje zvýšenie počtu týchto staníc a odstránenie dlhých čakacích lehôt na tieto kontroly.

Témy: Doprava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok