V Miami usporiadali inštruktáž pre odporcov prezidenta Trumpa

TA3 ČTK
12.3.2017 10:19

Americká únia občianskych práv usporiadala na Floride celoštátnu inštruktáž, aby aktivistov, ktorí protestujú proti politike Donalda Trumpa, poučili o ich právach a mobilizovala verejnosť k ďalšiemu odporu.

V Miami usporiadali inštruktáž pre odporcov prezidenta Trumpa
SITA/AP (ilustračné foto)

Pripravujú tisícky protestov

Na športovom štadióne univerzity v Miami hovorili rečníci o organizovaní demonštrácií, o právach zadržaných a o obhajobe menšinových práv.

Akcia bola cez internet prenášaná do všetkých 50 štátov, napísala agentúra AP. Aktivisti chcú využiť protestné vlny po zvolení Trumpa za prezidenta, aby sa uistili, že ľudia poznajú svoje práva.

Podľa výkonného riaditeľa Anthonyho Romera ide najmä o práva prisťahovalcov, o slobodu prejavu a o práva sexuálnych menšín. ACLU pripravuje približne 2-tisíc protestných akcií, účasť na nich prisľúbili státisíce ľudí, povedal Romero.

Chcú vytvoriť slobodné mestá

ACLU chce po celých Spojených štátoch vytvárať "slobodné mestá" a radiť miestnym zastupiteľom, ako sa brániť politike novej vlády, najmä ako právne blokovať deportáciu migrantov, uviedla AP.

Akcia v Miami obsahovala inštruktáž o tom, ako organizovať demonštrácie na uliciach a vo verejných parkoch, ako sa majú ľudia správať po zadržaní a ako postupovať v prípade, že miestne úrady akciu nepovolia.

"Vláda vás nemôže cenzurovať len preto, že nesúhlasí s vašim názorom," odkázal aktivistom právny poradca ACLU Lee Rowland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok