Vyše tisíc ľudí sa v Bratislave zúčastnilo na antifašistickej demonštrácii

TA3 SITA TASR
11.3.2017 15:15

Vyše tisíc ľudí sa zúčastnilo na antifašistickej demonštrácii na Námestí SNP v Bratislave. Svoj názor vyjadrili transparentmi s nápismi Spolu proti fašizmu či Nacionalizmus nefunguje.

Nahlas a jasne

Dnes už nemožno byť iba súčasťou mlčiacej väčšiny, ktorá nesúhlasí s extrémizmom a fašizmom, je potrebné tento postoj jasne a nahlas vyjadriť. Zhodli sa na tom rečníci i účastníci antifašistickej demonštrácie, ktorá sa uskutočnila na Námestí SNP v Bratislave.

"Buďte aktívni a vyjadrite svoj postoj nielen tu, ale aj v ďalších voľbách a nielen tých tohtoročných, pretože ak nevyjadríme svoj odpor voči extrémistickému exhibicionizmu vo voľbách, po nich už môže byť neskoro," vyzýval viac ako tisícový dav, v ktorom dominovali mladí ľudia, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Tolerantná Bratislava

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo považuje míting za vyjadrenie schopnosti spojiť demokraticky zmýšľajúcich ľudí proti extrémizmu. "Všetci demokrati, či už ľavicovo alebo pravicovo orientovaní, musia držať spolu, ak ide o postoj proti extrémizmu. Preto je dôležité sa takto stretnúť, ukázať, že je nás dosť a že fašistov v akejkoľvek podobe porazíme," povedal Frešo.

Primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal skonštatoval, že Bratislava chce byť aj v tomto príkladom pre celé Slovensko. "Toto mesto bolo vždy tolerantné, bolo to mesto spolupráce a chcem, aby bola Bratislava takýmto mestom aj naďalej. Extrémizmus nepotrebujeme a ani nechceme," vysvetlil Nesrovnal i dôvod, prečo sa osobne zúčastnil na podujatí.

Solidarita bez hraníc

Účastníci demonštrácie sa z Námestia SNP vydali na pochod centrom mesta k pamätníku holokaustu na Rybnom námestí. Antifašistická demonštrácia bola súčasťou série podujatí Antifašistickej mobilizácie, ktorú organizovala iniciatíva Bratislava bez náckov.

"Naša aktivita v čase výročia tzv. Slovenského štátu je vyjadrením jasného postoja odmietajúceho fašizmus a jeho formy, a takisto snahou posilniť budovanie historickej pamäte v spoločnosti," uviedol Róbert Mihály z iniciatívy.

Vo štvrtok sa v rámci Antifašistickej mobilizácie konala v bratislavskej Photoport Gallery diskusia pod názvom Čo znamená solidarita bez hraníc, v piatok na pôde Univerzity Komenského vystúpil maďarský politológ, filozof a aktivista Gáspar Miklós Tamás s prednáškou o postfašizme v strednej Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok