Holandsko zakázalo tureckú kampaň, Erdogan hovorí o fašizme

TA3 TASR
11.3.2017 12:21

Holandská vláda zrušila povolenie na pristátie lietadlu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, ktorý chcel vystúpiť s prejavom pred svojimi stúpencami v Rotterdame. Informovala o tom agentúra AP.

Riziko pre bezpečnosť

Holandská vláda vo vyhlásení svoj krok odôvodnila tým, že zamýšľaná návšteva tureckého ministra predstavuje "riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť".

Čavušoglu ešte predtým varoval Holandsko pred sankciami, ak mu v návšteve zabráni. "V prípade, že Holandsko zruší moje povolenie na let, naše sankcie voči Holandsku budú silné," varoval minister v rozhovore pre televíznu stanicu CNN Türk. Zákazy takýchto zhromaždení označil za "fašistické praktiky".

Turecký prezident Erdogan v súvislosti so zákazom varoval, že Ankara môže holandským diplomatom odoprieť vstup do Turecka. "Samozrejme, že hovorím o cestovaní diplomatov, nie civilistov," dodal. "Sú takí bojazliví, takí plachí. Toto sú pozostatky nacizmu, sú to fašisti," povedal Erdogan davu svojich obdivovateľov v Istanbule.



Turkov vopred varovali

Holandsko už predtým tureckú vládu informovalo, že ministrova návšteva nie je vítaná. Čavušoglu chcel vystúpiť v Rotterdame v súvislosti s kontroverzným aprílovým ústavným referendom v Turecku.

To má posilniť právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a oslabiť parlament. V Holandsku žije približne štvrť milióna Turkov, ktorí môžu hlasovať v tureckom referende.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok