Slovenskí vedci objavili vo Vietname nový neobvyklý druh švába

TA3 ČTK
10.3.2017 10:29

Neobvyklý druh polopriehľadného švába objavil vo Vietname tím vedcov pod vedením dvojice slovenských bádateľov. Informovala o tom Slovenská akadémia vied.

Slovenskí vedci objavili vo Vietname nový neobvyklý druh švába
SITA/SAV

Na chrbte si nosí helmu

Šváb má na chrbte plne funkčnú helmu zloženú z piatich častí, a tiež zverák a hák, ktoré mu slúžia na zachytenie samičky počas párenia. Podľa nepotvrdených informácií sa týmto spôsobom tiež spoločne presúvajú medzi jaskyňami na netopieroch.

Skúmanie tiež odhalilo odlišnú stravu tohto hmyzu od väčšiny švábov. "Morfologicky to je zrejme najbizarnejší šváb a myslíme si, že aj zviera všeobecne, aké bolo kedy objavené," uviedol Peter Vršanský z Ústavu zoológie SAV, ktorý je jedným z vedúcich tímu.

Má veľkú hlavu a dlhé nohy

Spomínaný šváb, ktorý bol nájdený v jednej vietnamskej lávovej jaskyni, je extrémne malý, čiastočne priehľadný, má v porovnaní s telom extrémne veľkú hlavu a dlhé nohy. SAV tvrdí, že ide o žijúci druh švába a vyvracia domnienky o evolučnej nemennosti alebo stabilite švábov.

"Tempo ich evolúcie je porovnateľné s najrýchlejšie sa vyvíjajúcim hmyzom. Líši sa len tempo vymierania a to vytvára dojem nemennosti," uviedol Vršanský. Skúmaný šváb sa vyskytuje v geologicky pomerne mladých jaskyniach mladších ako 2,6 milióna rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok