Juhokórejský ústavný súd potvrdil rozhodnutie o odvolaní prezidentky

TA3 TASR
10.3.2017 05:50

Juhokórejský ústavný súd potvrdil rozhodnutie parlamentu o zosadení prezidentky Pak Kun-hje z funkcie. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap.

O definitívnom odvolaní prezidentky rozhodol osemčlenný senát ústavného súdu jednomyseľne. Nové prezidentské voľby sa podľa juhokórejských zákonov musia konať do 60 dní od zosadenia prezidenta, pričom sa predpokladá, že sa tak stane 9. mája.

Juhokórejský parlament odhlasoval vlani 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny, pričom Pak Kun-hje dôverníčke protizákonne dovolila z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

Následne bola vytvorená osobitná vyšetrovacia komisia, ktorej úlohou bolo prešetriť podrobnosti prípadu. Komisia mala mandát na 70 dní s možným predĺžením o ďalších 30 dní. V súlade s juhokórejskými zákonmi musel impeachment prezidenta - návrh zbaviť ho úradu - s konečnou platnosťou potvrdiť alebo odmietnuť ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok