Policajti, ktorí vo videu kopali mladú ženu, čelia personálnemu konaniu

TA3 TASR
9.3.2017 19:48

Policajti, ktorí sú obvinení v prípade zákroku voči 22-ročnej vodičke z augusta minulého roka, čelia aj personálnemu konaniu vo veci prepustenia. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák.

Policajti, ktorí vo videu kopali mladú ženu, čelia personálnemu konaniu
SITA/Ján Slovák

Vo veci sa začalo ihneď konať

„Ten proces má nejaký čas, začalo sa personálne konanie vo veci prepustenia a to všetko prebieha,“ povedal Kaliňák. Odmietol tvrdenia, že polícia by v tejto veci chcela niečo utajovať. Tvrdil, že pre neho bolo podstatné, že nadriadený policajtov a orgány činné v trestnom konaní začali po zákroku, ktorý „nemožno hodnotiť ako adekvátny“, ihneď konať.

Poslanec Ľubomír Galko (SaS) tvrdí, že zásahom policajtov by sa mal zaoberať Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. „Ako člen výboru som požiadal jeho predsedu Antona Hrnka, aby tento bod zaradil do programu, keď sa na výbore zúčastní minister vnútra Robert Kaliňák. Predseda Hrnko prisľúbil súčinnosť,“ povedal Galko.

Kaliňák o tejto iniciatíve nevedel. Podľa neho však nemôže komentovať otázky vyšetrovania, a preto každá prípadná informácia “bude asi obmedzená“.

Obvinení sú traja policajti

Video z policajného zákroku voči 22-ročnej Michaele zverejnil denník Nový Čas. Pri prenasledovaní vozidla v auguste minulého roka, ktoré podľa polície nerešpektovalo výzvy na zastavenie, mali strážcovia zákona 13-krát vystreliť. Po zastavení vozidla mali policajti Michaelu dokopať.

Nadriadený zasahujúcich policajtov vyhodnotil použitie donucujúcich prostriedkov ako neopodstatnené, pretože „nie je zrejmé, že osoba kládla aktívny odpor“. Michaela mala byť pri streľbe zasiahnutá do hrudníka a ucha.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že v prípade sú obvinení traja policajti z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva a hrozí im trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok