Kollár po škandále s mladou chovankyňou vypovedal na polícii

TA3 TASR
9.3.2017 18:34

Opozičný poslanec parlamentu Boris Kollár (Smer rodina) viac ako štyri hodiny vypovedal na polícii. Vyšetrovateľovi Národnej protikorupčnej jednotky vysvetľoval okolnosti svojej komunikácie s neplnoletou klientkou resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante.

Ohrozovanie mravnej výchovy

Kollár vypovedal v postavení svedka. Polícia vo veci vedie trestné stíhanie pre prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Uviedla to právna zástupkyňa politika Eva Mišíková.

„Môj klient veľmi podrobne vypovedal ku všetkým okolnostiam, ktoré už včera (v stredu, 8.3.) boli masívne medializované a k týmto skutočnostiam sa opakovane v podrobnostiach vyjadroval,“ ozrejmila Mišíková, prečo výsluch trval tak dlho. Padlo podľa nej i veľa doplňujúcich otázok od vyšetrovateľky, na ktoré bolo treba odpovedať.

Vraj nevedel o veku dievčaťa

Výsluch sa začal ešte predpoludním, Kollár sa po jeho skončení najprv novinárom vyhol a odišiel. Neskôr sa na ich žiadosť vrátil naspäť pred budovu policajného prezídia. „Stále to bolo to isté. Stále tie isté otázky, či som vedel, koľko má rokov. No nevedel som, samozrejme, nevedel,“ opísal výsluch.

Opäť zopakoval, že za stredajšou tlačovou konferenciou spoluzakladateľky a manželky riaditeľa centra Čistý deň Zuzany Tománkovej Mikovej a aktivitou polície vidí iba snahu odvrátiť pozornosť od kauzy Čistého dňa, kde je hlasným kritikom jej aktérov.

„Vidíte, všetci tu stojíte a bavíme sa tu o tom, čo som písal a vôbec sa nebavíme o tom, že nejakej chovankyni na nejakej chate natrhli anál. Vôbec sa tu nebavíme o tom, že niekto tam mal sex na rozlúčku, ani o tom, že im mali zo zákona odňať akreditáciu,“ uviedol.

Kollára vyšetruje NAKA

Mišíková kritizovala, že Kollára vyšetruje špecializovaná jednotka Národnej kriminálnej agentúry. „Nedá mi nepovedať, že skutok, pre ktorý dnes môj klient vypovedal, je prečinom menšej závažnosti. Táto vec by patrila na vyšetrovanie Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru,“ uviedla. Opýtala sa, ako skutok jej klienta súvisí s korupciou, ktorú má vyšetrovať protikorupčná jednotka.

Polícia bližšie informácie k prípadu a výsluchu neposkytla. „Z dôvodu vykonávaných procesných úkonov v predmetnej veci sa prezident Policajného zboru k prípadu vyjadrí, hneď ako to umožní procesná situácia,“ uviedlo komunikačné oddelenie kancelárie policajného prezidenta.

Polícia sa šéfovi strany Sme rodina ozvala v stredu (8.3.) po tlačovej konferencii spoluzakladateľky a manželky riaditeľa centra Čistý deň Zuzany Tománkovej Mikovej. Tá upozornila na podľa nej amorálne správanie nemenovaného poslanca Národnej rady SR ku klientke centra a na zatajovanie informácií, keď bola nezvestná. Kollár následne sám priznal, že si s dievčaťom písal.

Komunikácia na sociálnej sieti

Spomínané dievča podľa vlastných slov nekontaktoval prvý, vždy ho kontaktovala ona sama. Ako prvý sa jej, ako tvrdí, ozval len vtedy, keď na sociálnej sieti videl pátranie. Pýtal sa jej, či je v poriadku, na čo mu ona odpísala, že áno. Tvrdí, že sa s dievčaťom nikdy nestretol, nevedel, koľko má rokov, ani že je klientka resocializačného zariadenia.

Tománková Miková na tlačovej konferencii uviedla, že jeden zo súčasných poslancov NR SR mal prostredníctvom sociálnej siete pred niekoľkými rokmi kontaktovať maloletú klientku resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante a komunikovať s ňou lascívnym spôsobom.

Poslancovi vyčítala tiež to, že dievčaťu nepomohol, keď ušlo z resocializačného centra, "bolo obmedzované na slobode a bola na ňom páchaná trestná činnosť". "Hoci mal informácie, kde sa nachádza, nekontaktoval ani nás, ani políciu, nikoho z tých, ktorí po ňom pátrali," uviedla Tománková Miková.

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante čelilo podozreniam zo sexuálneho zneužívania klientok centra a zo zlyhávania v ochrane práv detí. Upozorňovala na to opozícia. Centru hrozila strata akreditácie. Hoci to akreditačná komisia odporúčala, akreditácia centru zostala. Podľa ministra práce Jána Richtera neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok