R. Sulík: Postoj SaS k eurovalu nie je politickým kotrmelcom

TASR
7.10.2011 14:14

Predseda SaS Richard Sulík dnes počas neformálnej návštevy v obci Veľká Ida v okrese Košice – okolie, v rozhovore pre TASR, odmietol označenie postoja strany SaS k otázke eurovalu za politický kotrmelec.

R. Sulík: Postoj SaS k eurovalu nie je politickým kotrmelcom

Viackrát sme vraveli, že nie je našim cieľom blokovať eurozónu, ale ochrániť peniaze slovenských daňovníkov,“ povedal Sulík.

Zdôraznil, že SaS tiež viackrát avizovala, že ak sa nájde riešenie, ktoré splní tieto dve podmienky, je tu priestor pre diskusiu. „Prekvapuje ma, ako to niektoré média poňali, ale nie je to pre naše rozhodovanie podstatné,“ dodal Sulík.

O ponuke, ktorú predložili na rokovanie koaličnej rady sa vyjadril, že je solídna, reálna a spĺňa spomínané dva ciele. „Samozrejme, že naďalej platí, že ak nedôjde k dohode, tak v utorok hlasujeme proti eurovalu,“ prízvukoval šéf SaS.

Sulíka mrzí, že ponuka SaS unikla v tak skorej fáze do médií, pretože to nesvedčí o dobrej vizitke pre koalíciu. „Pochopiteľne, že sme ochotní diskutovať o niektorých bodoch nášho návrhu. Niektoré sú pre nás podstatné, ale pri iných si viem predstaviť kompromis. Som presvedčený, že aj koaliční partneri majú záujem o také riešenie, ktoré nepoškodí slovenských daňovníkov,“ spresnil.

Ako ďalej poznamenal, diskusia nebude prebiehať o tom, či je, alebo nie ja vôľa, ale o tom, či je niečo realizovateľné a či to, čo sa dá realizovať spĺňa ciele. Nechcel však detailne konkretizovať, v ktorých bodoch ponuky je SaS ochotná ustúpiť. „Určite sa nájdu aj takí voliči SaS, ktorí povedia – otočili a nikdy viac. Iní ocenia našu snahou nájsť riešenie. Pre nás je však podstatný obsah a kvalita riešenia a za to sme aj ochotní prijať nejaké mediálne tresty,“  priznal Sulík.

Doplnil, že je jednoduché byť v médiách za pekného a potom podpísať čokoľvek. „Dlhodobo zastávame jeden názor, nezmenili sme ho a budeme s tým musieť vedieť žiť,“ doplnil.

Podľa Sulíka strana nemohla s ponúkaným riešením prísť skôr, aj keď téma eurovalu dlhodobo traumatizovala spoločnosť. „Časť riešenia je postavená na tom, že  premiérka jednala s rozhodujúcimi ľuďmi v Bruseli, aj s pani kancelárkou Merkelovou.  Až potom, keď nás informovala o tom, čo je a čo nie možné, malo zmysel pokračovať. Nebolo to úplne v našich rukách,“ uzavrel Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok