Matoviča s Mihálom neospravedlnili, prídu o časť poslaneckého platu

TA3 TASR
9.3.2017 09:35

Poslanci národnej rady Igor Matovič a Jozef Mihál prídu o polovicu platu a polovicu paušálnych náhrad. Predseda parlamentu Andrej Danko im totiž neospravedlnil neúčasť na schôdzi vo februári, v prípade Matoviča ide o dva dni a v prípade Mihála o tri. Takáto sankcia nebola v parlamente uložená už roky.

Matoviča s Mihálom neospravedlnili, prídu o časť poslaneckého platu
SITA/Marek Mrviš

Vykázali ho z rokovacej sály

Danko v rozhodnutí uviedol, že Matovič síce písomne ospravedlnil svoju neúčasť na rokovacom dni 12. schôdze parlamentu 1. februára 2017, ale dôvod jeho neúčasti nepovažuje za závažný a ospravedlnenie Matoviča za riadne. "Termín konania februárovej schôdze bol známy v dostatočnom časovom predstihu, aby si poslanci mohli svoje ďalšie činnosti k tomu prispôsobiť," napísal Danko.

Druhý neospravedlnený deň má šéf OĽaNO-NOVA zo 14. februára. Vtedy bol Matovič vykázaný z rokovacej sály, keďže počas odvolávania premiéra Roberta Fica používal fotografie, čo nový rokovací poriadok zakazuje. Vykázaný poslanec má automaticky neospravedlnenú neúčasť.

Neuznal mu ospravedlnenku

Mihálovi Danko neospravedlnil neúčasť na troch rokovacích dňoch 1. až 3. februára. Mihál v parlamente chýbal, avšak nijako sa neospravedlnil. Ak by mal poslanec neospravedlnené minimálne štyri dni, prišiel by o celý plat a paušálne náhrady. Matovič aj Mihál môžu voči rozhodnutiu Danka podať písomnú námietku.

Mihál už skôr vysvetlil, že mal na prelome januára a februára prednáškové turné po Slovensku. "Množstvo účastníkov, ktorí sú na túto akciu prihlásení dlhodobo vopred, by mi neodpustilo, keby som to zrušil. Neospravedlnenie neúčasti v parlamente bolo teda vedomé a som pripravený niesť dôsledky," deklaroval Mihál.

Matovič bol 1. februára oficiálne ospravedlnený, v rovnaký deň mal však na pôde parlamentu tlačovú konferenciu. Danko preto už vtedy vyhlásil, že mu ospravedlnenku neuzná. "Mal som naliehavé pracovné povinnosti, uprednostnil som ľudí," vysvetlil svoju neúčasť Matovič.

Matovič sa cíti šikanovaný

Igor Matovič je presvedčený, že ho Andrej Danko šikanuje. Sám Danko pritom podľa Matoviča 16. februára chýbal na schôdzi venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica. Bol na futbale v Madride, čo podľa Matoviča nenahlásil, neospravedlnil sa, ale na plat si za to nesiahol.

"Ja som sa ospravedlnil na schôdzi tak, ako to káže zákon, písomne, do rúk predsedu Národnej rady so zdôvodnením, že mám na to vážne dôvody," uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Matovič. Približne v tom čase Matovič v parlamente bol a mal tlačovú konferenciu, na ktorej riešil kauzu vysokých cien energií. "Bojoval som za ľudí. Robil som si svoju prácu," povedal s tým, že celý deň bol v parlamente a aj hlasoval o návrhoch zákonov.

"Je to prejav šikany. O to väčší, že ja som hlasoval o 27 zákonoch, bol som popoludní v Národnej rade a riadne som bol zapísaný na prezenčnej listine. Ak je poslanec zapísaný alebo vystupuje s faktickými poznámkami, alebo hlasuje, v ten deň sa počíta, že bol prítomný," uviedol Matovič, ktorý požiadal Danka o zmenu rozhodnutia. K tomu však nedošlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok